Η Κίνα βάζει «φρένο» στην οικοδόμηση θεόρατων ουρανοξυστών σε μικρότερες πόλεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολεοδομικού σχεδίου κατά της αρχιτεκτονικής ματαιοδοξίας στο αστικό τοπίο.
Όπως ορίζει η νέα οδηγία, σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των τριών εκατομμυρίων, δεν θα μπορούν να χτίζονται κτήρια ψηλότερα των 150 μέτρων και σε πόλεις άνω των τριών εκατομμυρίων, το ύψος θα περιορίζεται στα 250 μέτρα - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα δίνεται ειδική άδεια μετά από έγκριση αρμόδιας επιτροπής, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ήδη, στη χώρα υπάρχει περιορισμός στην οικοδόμηση κτηρίων άνω των 500 μέτρων.
Σημειώνεται πως η Κίνα φιλοξενεί κάποια από τα ψηλότερα οικοδομήματα του πλανήτη, μεταξύ αυτών το Shanghai Tower ύψους 632 μέτρων και το Ping An Finance Centre στη Σεντσέν ύψους 599 μέτρων.
Επικαλούμενα το σκεπτικό της απόφασης, τα ντόπια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως, παρότι οι ουρανοξύστες είναι απαραίτητοι για τις μεγάλες, πυκνοκατοικημένες και συνωστισμένες πόλεις όπως η Σανγκάη και η Σεντσέν, στις μικρότερες πόλεις όπου υπάρχει περίσσεια χώρου, χτίζονται για λόγους γοήτρου και έπαρσης, κάθε άλλο παρά πρακτικους.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις mega πρότζεκτ, οι ντόπιοι εργολάβοι δέχονται έντονες επικρίσεις για την εμμονή τους στα κραυγαλέα ματαιόδοξα κτήρια με στόχο την προσωπική προβολή.
«Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου οι άνθρωποι είναι υπερβολικά παρορμητικοί και αγχωμένοι να φτιάξουν κάτι που θα μείνει στην ιστορία» εξηγεί ο Ζhang Shangwu, αναπληρωτής διευθυντής της σχολής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Tongji.
«Κάθε κτήριο έχει στόχο να γίνει ένα τοπόσημο και για να το πετύχουν αυτό οι εργολάβοι προχωρούν σε ακραία καινοτόμα και αλλόκοτα έργα» προσθέτει.
Όσοι εγκρίνουν οικοδομικά εγχειρήματα που παραβιάζουν τους νέους κανόνες, θα λογοδοτούν, αναφέρει η ανακοίνωση - που έγινε δεκτή ως επί το πλείστον με ενθουσιασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας Weibo.
Με πληροφορίες από BBC