Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά

Oscar Stories: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά Facebook Twitter
Η Ισπανίδα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ζητώντας συγγνώμη αν προκάλεσε πόνο σε μειονοτικές ομάδες και υπενθυμίζοντας πως κι εκείνη έχει βιώσει την περιθωριοποίηση.
0


Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ μεταξύ τέχνης και ηθικής αναζωπυρώνεται με τις απανωτές, πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Κάρλα Σοφία Γκασκόν. Πώς να λύσεις ένα πρόβλημα σαν κι αυτό, αναρωτήθηκε το προβληματισμένο Netflix, και αποφάσισε να δράσει άμεσα και κάθετα: απομάκρυνε τελείως το πρόσωπο της πρώτης υποψήφιας τρανς στην ιστορία των Όσκαρ από κάθε διαφημιστική καταχώριση, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις παλιές ρατσιστικές δηλώσεις της.

Η Ισπανίδα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ζητώντας συγγνώμη αν προκάλεσε πόνο σε μειονοτικές ομάδες και υπενθυμίζοντας πως κι εκείνη έχει βιώσει την περιθωριοποίηση και καταλαβαίνει τι σημαίνει όλο αυτό που προκάλεσε τη μήνιν σε όλο το φάσμα των media, social και μη. Το γυαλί όμως έχει ραγίσει για τα καλά και κανένα ελαφρυντικό δεν έχει αποδοθεί σε tweets που ξεθάφτηκαν ίσως όχι τόσο τυχαία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γκασκόν ξαφνικά, και χωρίς να ρωτήσει κανέναν πιο έμπειρο στα επικοινωνιακά, κατηγόρησε την ομάδα που εργάζεται για την προώθηση της ταινίας Είμαι ακόμη εδώ για αθέμιτη και συστηματική απόπειρα σπίλωσης του ονόματός της προς όφελος της ταινίας του Βάλτερ Σάλες και κυρίως της αντιπάλου της στην πεντάδα του πρώτου ρόλου, Φερνάντα Τόρες. Όταν συνάντησε αντίσταση στους ισχυρισμούς της, μείωσε τα ντεσιμπέλ και εξήρε τη συνάδελφο, λέγοντας πόσο την εκτιμά, τι σπουδαία ηθοποιός είναι και παρόμοιες δικαιολογίες που έπεσαν στο κενό, ίσως γιατί δεν συνειδητοποίησε πως τα έβαλε με τη Βραζιλία και την ομόθυμη υποστήριξη της χώρας στα καμάρια της.

«Δεν έχω διαπράξει έγκλημα, και δεν έχω βλάψει κανέναν άνθρωπο», δήλωσε αμέσως μετά τις πολλαπλές απολογίες της η Γκασκόν, αλλά θεωρείται πλέον persona non grata σε όλες τις απονομές που έπονται, κυρίως σε αμερικανικό έδαφος αλλά και στα βρετανικά BAFTA.

Και ενώ η Γκασκόν δεν πρόλαβε να ανασυντάξει την άμυνά της, τα social πέρασαν στην άγρια αντεπίθεση, ανασύροντας τα ακατανόητα, απερίσκεπτα και βλαπτικά σχόλια από το παρελθόν, ταυτόχρονα βγάζοντας με μια δυνατή σπρωξιά την Γκασκόν έξω από την κούρσα των βραβείων. Για την πρωταγωνίστρια της Εμίλια Πέρεζ, που είναι προφανώς εκνευρισμένη και από τον τρόπο που πολλοί Μεξικανοί αντιμετώπισαν το δραματικό μιούζικαλ (οι οποίοι είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη φρασεολογία, την απεικόνιση των καρτέλ και την απουσία συμπατριωτών τους από την όλη δημιουργική διαδικασία), το ζήτημα που ξέφυγε από τον έλεγχό της έγινε πλέον αγώνας επιβίωσης σε μια βιομηχανία που μόλις τη γνώρισε και με ενθουσιασμό την αναγνώρισε – προέρχεται από σαπουνόπερες και άγνωστες ταινίες και εύλογα θα επιθυμούσε να αξιοποιήσει το momentum.

Oscar Stories: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά Facebook Twitter
Πρώτη η Ζόι Σαλντάνια φρόντισε να διασωθεί, επισημαίνοντας ευγενικά και ανθρώπινα πως οι δηλώσεις της συμπρωταγωνίστριάς της δεν την εκφράζουν και δεν συμφωνεί με όσα είχε πει.

Πρώτη η Ζόι Σαλντάνια φρόντισε να διασωθεί, επισημαίνοντας ευγενικά και ανθρώπινα πως οι δηλώσεις της συμπρωταγωνίστριάς της δεν την εκφράζουν και δεν συμφωνεί με όσα είχε πει. Η σταρ του Avatar, πρωτίστως Αμερικανίδα, παρά τη λατινοαμερικανική της καταγωγή, απηχεί την κάθετη στάση μιας προοδευτικής κοινότητας σε οποιαδήποτε προσβλητική ρητορική, ακόμη κι αν συνέβη σε άλλες, διαφορετικά φορτισμένες χρονικές περιόδους και αναιρέθηκε στη συνέχεια.

«Δεν έχω διαπράξει έγκλημα, και δεν έχω βλάψει κανέναν άνθρωπο», δήλωσε αμέσως μετά τις πολλαπλές απολογίες της η Γκασκόν, αλλά θεωρείται πλέον persona non grata σε όλες τις απονομές που έπονται, κυρίως σε αμερικανικό έδαφος αλλά και στα βρετανικά BAFTA. Έχοντας προλάβει να δρέψει δάφνες στις Κάννες, στις Χρυσές Σφαίρες και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, έχει λάβει συστάσεις να απέχει για να μην προκαλέσει και παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια παντού, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το αν αναγκαστικά θα προσκληθεί, όπως είναι το σωστό, ή δεν θα βρει θέση στην πλατεία, όπως είναι το «δέον».

Οι εγκέφαλοι του Netflix πρέπει να είναι έξαλλοι με την ανεξέλεγκτη κατάσταση, γιατί κανείς δεν είχε την προνοητικότητα να τσεκάρει και να προλάβει τις παλιές αμαρτίες για να μην έρθουν στην επιφάνεια και δεν επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά για να αποτρέψουν την πτωτική πορεία στα προγνωστικά και στις διαγραφόμενες λαμπρές πιθανότητές τους να κερδίσουν για πρώτη φορά αυτό που κυνηγούν τόσα χρόνια, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, και δεν είχαν καταφέρει με Σκορσέζε και Κάμπιον. Η καμπάνια τους θα αναδιοργανωθεί χωρίς την Γκασκόν, η οποία μπορεί να εμφανιστεί πιο άνετα στα φιλικότερα Cesar, αν και εκεί δεν είναι βέβαιο πως το καινούργιο κλίμα που έχει ταρακουνήσει τη γαλλική ανδροκρατία θα αφήσει ανενόχλητο το πάρτι του Ζακ Οντιάρ στην έδρα του.

Κι αν δεν ήταν αρκετά όλα τα προηγούμενα, κάποιοι προσεκτικοί τυμβωρύχοι απομόνωσαν μια δήλωση του Γάλλου σκηνοθέτη στο site Konbini, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζε την Ισπανική, γλώσσα των ταπεινών και αναπτυσσόμενων χωρών, «των φτωχών και των μεταναστών». Είναι να αναρωτιέσαι: αν είσαι ισπανόφωνος ψηφοφόρος, πώς ξεπερνάς κάτι τέτοιο, έστω κι αν το σχόλιο είναι εκτός πλαισίου; Ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί αυτή η νάρκη, αλλά αν μπορεί κάποιος να τολμήσει έναν παραλληλισμό μεταξύ του οσκαρικού ντέρμπι και της αθλητικής ορολογίας, η Εμίλια Πέρεζ βυθίζεται στο σύστημα αξιολόγησης και πυροβολεί τα πόδια της.

Αν δεν αλλάξει δραματικά η φάουλ φάση, το πιο πιθανό είναι να φύγει από την τελετή μόνο με τα Όσκαρ Καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου για τη Σαλντάνια και αυτό του καλύτερου τραγουδιού. Ακόμη και το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας που μέχρι πριν από μερικές ημέρες είχε στο τσεπάκι παίζεται στα ίσα, με συναισθηματικό φαβορί πλέον το κερδισμένο από την γκέλα Είμαι ακόμη εδώ, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ακαδημία να δείξει ευαισθησία σε μια ανθρώπινα πολιτική ταινία λεπτών αποχρώσεων, μαεστρικά ερμηνευμένη.

Oscar Stories: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά Facebook Twitter
Έχοντας προλάβει να δρέψει δάφνες στις Κάννες, στις Χρυσές Σφαίρες και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, έχει λάβει συστάσεις να απέχει για να μην προκαλέσει και παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια παντού, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το αν αναγκαστικά θα προσκληθεί, όπως είναι το σωστό, ή δεν θα βρει θέση στην πλατεία, όπως είναι το «δέον».

Χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί απτά, η Εμίλια Πέρεζ δέχεται πυρά ομαδόν, εκτός από σύσσωμη τη Νότια Αμερική, προφανώς και από συντηρητικότερους ας πούμε σινεφίλ που εναντιώνονται ακόμη και στην opera libretto μουσική του, κυρίως έναντι του μελωδικά ασφαλέστερου και μαζικά πιο αποδεκτού Wicked, και δεν το κρύβουν με αναρτήσεις τους.

Σκάνδαλα έχουν προηγηθεί στην ιστορία του θεσμού, από το χαστούκι συζυγικής τιμής και το μπέρδεμα των επτασφράγιστων φακέλων ως την ισοβαθμία της Κάθριν Χέπμπορν με την Μπάρμπαρα Στράιζαντ, η οποία προφανώς, τυπικά, δεν είχε ακριβώς το δικαίωμα να ψηφίσει τον εαυτό της, και τον καθυστερημένο αποκλεισμό του A place in the world (αν και αρχικά είχε μπει στην ξενόγλωσση πεντάδα) επειδή δεν χρησιμοποίησε αρκετούς Ουρουγουανούς στο συνεργείο και το καστ. Το φετινό όμως ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς η woke φιλοσοφία κατηγορεί την πρώτη ανοιχτά τρανς υποψήφια για πολιτική ανορθογραφία και την εξοστρακίζει, εφαρμόζοντας αυστηρά τους κανονισμούς σε ένα δικό της παιδί.

Το διμερές στοίχημα απαιτεί από τον κολοσσό Netflix να αντιστρέψει τη δυναμική σε μια εποχή που δεν επιτρέπει πλάγιες μεθόδους, όπως τις τελειοποίησε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν στα ντουζένια του· και από την Ακαδημία να αποφασίσει με ψυχραιμία, κωφεύοντας ως δικαστής και κρίνοντας καλλιτεχνικά, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό με το μπέρδεμα που εκτυλίσσεται όσο θα διαρκεί η «προεκλογική» περίοδος.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ