«Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Στον γύρο βάζουν γλυκό μπούκοβο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι από δίπλα – προφανώς δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε προκάτ, πρόκειται για άλλου επιπέδου κρέας.
0

Νομίζω ότι εκείνες οι παλιές ταβέρνες που ευχαριστιόμαστε περισσότερο να επισκεπτόμαστε (και να προτείνουμε) είναι αυτές για τις οποίες μπορούμε να πούμε «έχει πέντε-έξι πιάτα, τελεία». Το να ξεφυλλίζουμε έναν χαοτικό κατάλογο που έχει και μαγειρευτά, και της ώρας, πολύ ψάρι και άλλο τόσο κρέας, το να έχουμε να επιλέξουμε από τριάντα-σαράντα προτάσεις δεν ξέρω αν αρέσει σε κανέναν – μόνο πονοκέφαλο προκαλεί. 

Όπου ο κατάλογος είναι εκτενής πρέπει να πας υποψιασμένος, να σου έχει προτείνει κάποιος που εμπιστεύεσαι τι να πάρεις. Ας πούμε, πολύ πρόσφατα βρέθηκα σε ένα καφενείο για το οποίο με είχαν προειδοποιήσει ότι το ψαράκι στο τηγάνι είναι το δυνατό του χαρτί και όχι τα κρεατικά του – και είχαν δίκιο. Αλλά αν δεν έχεις κάποιον που να γυρνάει και να τρώει, που να δοκιμάζει λίγο απ’ όλα και να σου προτείνει, μπορεί και να «την πατήσεις». 

Από την άλλη, ένα μαγαζί με μικρό μενού οφείλει να τα κάνει όλα σωστά, και να έχει μια σταθερότητα. Αυτό είχε κατά νου και ο Παύλος Κυριάκης που μαζί με τον Γιάννη Σαλπέα (Zurbaran, Gorlomi, Ιώδιο, Βουλκανιζατέρ) έστησαν μια μοντέρνα ταβέρνα- ψησταριά στο Κουκάκι και τη βάφτισαν «Δώδεκα Πιάτα», όσα και αυτά που σερβίρουν στην πραγματικότητα δηλαδή. 

Tα αλατοπίπερα στο τραπέζι σας θα είναι εντελώς ταβερνέ, τα ποτήρια του κρασιού όμως θα είναι καλά, για να το απολαύσετε. Γενικά, έτσι κινούνται στα Δώδεκα Πιάτα, ό,τι μπορούν να αναβαθμίσουν απ’ όσα προσφέρουν τα πιο παλιά μαγαζιά του είδους το έχουν αναβαθμίσει.

Ο Παύλος Κυριάκης είναι σεφ διακεκριμένος, ένας εκ των κορυφαίων της γενιάς του: έχει μια πορεία χτισμένη σε μπριγάδες αστεράτων εστιατορίων, έχει συνεργαστεί σε four-hands dinners με τους βραβευμένους Alex Atala, Ana Roš, Christian Le Squer, Juan Amador, Jacob-Jan Boerma, Pieter Riedijk,  Alex Dilling, έχει ένα αστέρι Michelin στο ενεργητικό του απ’ όταν κρατούσε το τιμόνι της κουζίνας του Zillers, ενώ πλέον σερβίρει τις δημιουργικές του ιδέες στο Gallina, που βρίσκεται επίσης στο Κουκάκι.

Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Ο Παύλος Κυριάκης είναι σεφ διακεκριμένος, ένας εκ των κορυφαίων της γενιάς του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος αστεράτος σεφ είναι που παρουσιάζει κάτι που δεν έχει να κάνει με τις fine dining ανησυχίες του, μάλιστα ο ίδιος έχει εμπλακεί και με street food.  Ωστόσο, στα Δώδεκα Πιάτα ο Παύλος Κυριάκης καταπιάνεται με ένα πολύ απλό, παραδοσιακό φαγητό, που όμως θέλει τη μαστοριά του. «Ήθελα να ασχοληθώ με ένα μέρος που μπορεί να γίνει στέκι, που μπορούν να έρθουν και οι φίλοι μου πιο εύκολα· τα γαστρονομικά εστιατόρια δεν είναι για όλους, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί υπάρχει κόσμος που απλώς δεν του αρέσει αυτού του είδους το φαγητό, που δεν το βλέπει ως έναν τρόπο διασκέδασης». 

Στα Δώδεκα Πιάτα στρώνουν στα τραπέζια χάρτινα, μίας χρήσης τραπεζομάντιλα πάνω από τα καλά λευκά τους και κάνουν τα πράγματα κλασικά, προσφέροντας ένα γνώριμο φαγητό ταβέρνας χωρίς twists που ξενίζουν. Oι μόνες τους προσθήκες σε αυτό το γνώριμο φαγητό είναι η καλή πρώτη ύλη και η τόση-όση τεχνική για να βγουν κάποια πράγματα πιο προσεγμένα απ’ ό,τι τα έχουμε συνηθίσει.  Για παράδειγμα, εκεί δεν θα αρχίσετε να τσιμπάτε το ψωμί απλώς γιατί πεινάτε και σας το έφεραν πρώτο αλλά γιατί είναι προζυμένιο ψωμί από το Betty’s Βakery και το αφήνουν στο τραπέζι με έναν χειροποίητο πελτέ ντομάτας και ελιές. Έπειτα, μπορείτε να φάτε άφοβα και όσο θέλετε από το τζατζίκι τους, μια και είναι ένα γιαούρτι καπνιστό, έχει αγγούρι, άνηθο, ελαιόλαδο, αλλά δεν έχει σκόρδο – και δεν εννοώ ότι έχει λίγο, δεν έχει καθόλου. Αν δεν θέλετε να καίει έντονα η τυροκαυτερή, η δική τους, που βγαίνει ζεστή, με φέτα, ανθότυρο, πιπεριά Φλωρίνης και πάπρικα, θα σας κερδίσει.

Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Στα Δώδεκα Πιάτα στρώνουν στα τραπέζια χάρτινα, μίας χρήσης τραπεζομάντιλα πάνω από τα καλά λευκά τους και κάνουν τα πράγματα κλασικά, προσφέροντας ένα γνώριμο φαγητό ταβέρνας χωρίς twists που ξενίζουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Αν δεν θέλετε να καίει έντονα η τυροκαυτερή, η δική τους, που βγαίνει ζεστή με φέτα, ανθότυρο, πιπεριά Φλωρίνης και πάπρικα, θα σας κερδίσει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tα αλατοπίπερα στο τραπέζι σας θα είναι εντελώς ταβερνέ, τα ποτήρια του κρασιού όμως θα είναι καλά για να το απολαύσετε. Γενικά, έτσι κινούνται στα Δώδεκα Πιάτα, ό,τι μπορούν να αναβαθμίσουν απ’ όσα προσφέρουν τα πιο παλιά μαγαζιά του είδους το έχουν αναβαθμίσει. Το μόνο τηγανητό πράγμα στο μενού είναι οι πατάτες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μια φριτέζα μόνο γι’ αυτές, για να βγαίνουν πάντα όπως πρέπει. Τις ποσάρουν πρώτα και έπειτα τις τηγανίζουν σε χαμηλή θερμοκρασία για να βγαίνουν τραγανές απ’ έξω και ζουμερές μέσα. Έτσι όπως είναι κομμένες στρογγυλές, ποντάρω ότι θα τις φάτε με το χέρι. 

Οι ντομάτες τους έρχονται από την Κρήτη και σερβίρονται κομμένες στη μέση, τα χόρτα τους συνδυάζονται με ξινομυζήθρα και δυόσμο. Το χοιρινό που χρησιμοποιούν για το κοντοσούβλι και τον χειροποίητο γύρο τους έρχεται από μια φάρμα στις Λιβανάτες Φθιώτιδας που εκτρέφει μόνο χοιρινό. Στον γύρο βάζουν γλυκό μπούκοβο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι από δίπλα – προφανώς δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε προκάτ, πρόκειται για άλλου επιπέδου κρέας.

Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Το κοντοσούβλι κοτόπουλο είναι πολύ ωραία μαριναρισμένο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Το μόνο τηγανητό πράγμα στο μενού είναι οι πατάτες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Οι ντομάτες τους έρχονται από την Κρήτη και σερβίρονται κομμένες στη μέση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σερβίρουν επίσης μπιφτεκάκια που τα πλάθουν με κιμά μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, συκώτι μοσχαρίσιο και διάφραγμα με ανθό αλατιού (που είναι και το μοναδικό πιάτο στο μενού που «ξεφεύγει» σε τιμή και κοστίζει 21 ευρώ), ένα κοντοσούβλι κοτόπουλο πολύ ωραία μαριναρισμένο. Για επιδόρπιο, ο Παύλος Κυριάκης έχει ετοιμάσει μια πορτοκαλόπιτα όπως θα ήθελα να σερβίρεται παντού, χωρίς να κολυμπάει στο σιρόπι. Τη συνοδεύει με ένα παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη από το Sugar Killer του Μάνου Σταυρουλάκη, που είναι και ο τρίτος της παρέας των Δώδεκα Πιάτων. 

Δώδεκα Πιάτα Facebook Twitter
Για επιδόρπιο, ο Παύλος Κυριάκης έχει ετοιμάσει μια πορτοκαλόπιτα όπως θα ήθελα να σερβίρεται παντού, χωρίς να κολυμπάει στο σιρόπι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ανοίγουν νωρίς το μεσημέρι, έτσι μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας εκεί. Οι τιμές του φαγητού είναι πολύ λογικές, ενώ η Αναστασία Καραμπίνη έχει φτιάξει μια οινική λίστα που απευθύνεται σε όλους. Έχοντας επικεντρωθεί στον ελληνικό αμπελώνα και στις γηγενείς ποικιλίες, με λίγα αφρώδη και κρασιά τόσο κλασικής οινοποίησης όσο και ήπιας παρέμβασης, όλοι θα βρουν ένα κρασί που να τους ικανοποιεί, είτε θέλουν να συγκρίνουν ένα ασύρτικο Σαντορίνης και ένα Χαλκιδικής για να εντοπίσουν τις διαφορές είτε απλώς ψάχνουν κάτι προσιτό και ευχάριστο. Κι αν πάλι δεν έχετε όρεξη για κρασί, θα βρείτε μπίρες και τσίπουρα. Όσο για τη μουσική, αν σας αρέσει η Τζένη Βάνου, ένα κομμάτι της θα το ακούσετε σίγουρα. 

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι, 210 9242514

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφή στις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου που ήταν και θα παραμείνουν κλασικές

Γεύση / Επιστροφή στις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, που ήταν και θα παραμείνουν κλασικές

Ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο Κλεομένης Ζουρνατζής και ο Γιάννη Μαρκαδάκης πήραν ένα μαγαζί που έχει αγαπηθεί όσο λίγα τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αθήνα για να κάνουν φαγητό γνώριμο - και να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις λαοφιλείς παπαρδέλες με τον καβουρμά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM