Οργισμένες αντιδράσεις, ανάμεσά τους και από την Ντονατέλα Βερσάτσε, προκάλεσε η καταψήφιση του νόμου κατά της ομοφοβίας και του μισογυνισμού από την ιταλική Γερουσία.
Τα τρία ακροδεξιά κόμματα -η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- ψήφισαν υπέρ της παρεμπόδισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το λεγόμενο «Ddl Zan», το οποίο πήρε το όνομα του βουλευτή που το κατέθεσε.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε στόχο την επέκταση της ισχύουσας νομοθεσίας κατά των διακρίσεων για την προστασία γυναικών, ατόμων με αναπηρία και μελών της LGBTQ+ κοινότητας.
Συνολικά 154 γερουσιαστές ψήφισαν κατά της μετατροπής σε νόμο έναντι 131 υπέρ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ιταλία γίνεται πλέον μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ χωρίς συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία των πολιτών της από μισογυνιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές και εναντίον ατόμων με αναπηρία διακρίσεις.
Σύμφωνα με τα ακροδεξιά κόμματα ο νόμος θα περιόριζε την ελευθερία της έκφρασης και «θα προωθούσε την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» στα σχολεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι το νομοσχέδιο «καταψηφίστηκε σε μία ντροπιαστική μυστική ψηφοφορία», η οργάνωση Gaynet Roma, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «χαστούκι για την πλειοψηφία του πληθυσμού», ενώ ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης των Δημοκρατικών σχολίασε: «Θέλησαν να σταματήσουν το μέλλον. Θέλησαν να φέρουν την Ιταλία προς τα πίσω στην ιστορία», σχολίασε ο .
Την οργή της εξέφρασε και η Ντονατέλα Βερσάτσε, κάνοντας λόγο για «ήττα που μας επηρεάζει όλους». «Με αυτή την ψηφοφορία, κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Ως πολίτης της Ιταλίας, ντρέπομαι γι' αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο Instagram.
Τον περασμένο Ιούνιο, το Βατικανό προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση, καλώντας την ιταλική κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο, διότι παραβίαζε «την ελευθερία σκέψης» της Καθολικής Εκκλησίας.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για τέτοιου είδους εγκλήματα μίσους καθώς επίσης αύξηση της κρατικής επιχορήγησης σε οργανώσεις που μάχονται κατά των διακρίσεων ήρθε μετά από πολλές επιθέσεις εναντίον γκέι και transgender ατόμων στην Ιταλία, που πήραν μεγάλη δημοσιότητα.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περάσουν αντίστοιχα νομοσχέδια, όμως, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν σκοντάψει στην πατριαρχική κοινωνία, τον καθολικισμό και την Ακροδεξιά.