Η Θεσσαλονίκη αρχίζει να βιώνει τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου, τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος και προειδοποίησε ότι αν αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, τότε «θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα».
Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είτε σε συγκεκριμένες ηλικίες είτε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση.
«Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου. Βλέπετε ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ιικό φορτίο επίσης αυξάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το κυριότερο όμως είναι ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγάλη πίεση», δήλωσε στο Open ο κ. Καπραβέλος και σημείωσε ότι στο «Παπανικολάου» καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών του τέταρτου κύματος, με 44 ασθενείς.
«Η πληρότητα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου και τις διαθέσιμες κλίνες είναι στο 100%. Επομένως αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες, που είναι μεγάλες, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δυνατότητες, κάτι που το είδαμε τον περσινό Νοέμβρη. Είναι ένας εφιάλτης», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Παράλληλα, περιέγραψε ότι στο νοσοκομείο του από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η διασωλήνωση ασθενών σε τμήματα και η προσωρινή μεταφορά τους στα χειρουργεία, μέχρι να βρεθεί μία κλίνη στη ΜΕΘ, κάτι που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία. «Αυτή τη στιγμή τα καταφέρνουμε παρόλο που έχουμε και απώλειες ασθενών εκτός ΜΕΘ. Αν αυξηθεί η πίεση, τότε πραγματικά θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα», προειδοποίησε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Καπραβέλος απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά και στο ότι η νέα μετάλλαξη είναι πάρα πολύ μολυσματική και επικίνδυνη.
«Η πανδημία άλλαξε εικόνα και πλέον το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς στα νοσοκομεία. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συμμόρφωση με τα μέτρα, που δεν την βλέπουμε. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται. Είναι σαν να έχουμε τελειώσει. Και αυτό θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά», τόνισε.
Παράλληλα σημείωσε ότι στο «Παπανικολάου» το 80-85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι και επεσήμανε ότι υπάρχουν άτομα 40-50 ετών, ενώ οι περισσότεροι είναι 50-60 χρονών.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας είναι στο κόκκινο. Τα νοσοκομεία είναι στο μαύρο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Άρα ή θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην καθημερινή μας ζωή ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.
Υπέρ της επέκτασης υποχρεωτικότητας
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος επίσης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
«Ο ένας δρόμος είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ηλικίες υψηλού κινδύνου, πάνω από 55-40 ετών. Ή επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα», δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχουν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Ο κ. Καπραβέλος έφερε ως παράδειγμα την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους δημοσίους υπαλλήλους στις ΗΠΑ. «Όταν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές μας, η μόνη λύση είναι η μείωση των αναγκών, δηλαδή η αύξηση του τείχους προστασίας», τόνισε.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι στο «Παπανικολάου» είναι ανεμβολίαστοι, επεσήμανε: «Σε συζητήσεις μαζί τους και με συγγενείς τους βλέπω μια απώλεια της πραγματικότητας. Δεν πίστευαν ότι υπάρχει αυτή η νόσος που θα τους κάνει τόσο κακό».