Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε εστίαση και νυχτερινά κέντρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων ανέφερε ότι «το βασικό στοιχείο είναι καταρχάς ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει. Όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέτρο για την επιστροφή στην κανονικότητα»
»Έτσι όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός» σημείωσε.
Ακόμα και αν χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα, κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες, σε περιοχές με χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό, διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά σε αυτές τις περιοχές τόνισε ότι αν το σύστημα υγείας πιεστεί τότε θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα στην εστίαση, όπως ανέφερε ενδεικτικά.
Χαρακτηριστικά είπε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε αποτροπή επαφής ανεμβολίαστων.
«Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές για ορισμένο χρονικό διάστημα» είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι σε θεωρητικό επίπεδο.
Σκοπός αυτού δεν θα είναι η μείωση των κρουσμάτων αλλά η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, όπως τόνισε με ενημέρωση κυρίως πλέον σε τοπικό επίπεδο.
Εξήγησε ότι τα κρούσματα θα πέσουν σταδιακά. «Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργηθεί κορεσμός της νόσησης. Όταν αυτό συμβεί ωστόσο θα είναι με βαρύ κόστος. Ο αριθμός των θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», όπως είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ακόμα μιλώντας για την επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αυτή την εβδομάδα, ότι υπάρχει συζήτηση για μέτρα. «Είναι ίσως από τα πιο δύσκολα προβλήματα που βλέπουμε στα Βαλκάνια σχετικά με τα fake new και τα εμβόλια» είπε.
«Η Ελλάδα είναι κομμάτι αυτής της επιδημίας των fake news» είπε ζητώντας έναν πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και την διασκέδαση, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα.
Φέροντας ως παράδειγμα την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους, ένα μέτρο που πέτυχε, έκανε λόγο ενδεχομένως για ψηφιακή επιτήρηση του ελέγχου εμβολιασμού.
Ερωτώμενος για ανακοίνωση νέων αποφάσεων σε κόκκινες περιοχές είπε ότι «υπάρχει μία κινητικότητα, π.χ Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, λιγότερο η Δυτική. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να δούμε πώς θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ