Ένα χαμένο ψυχεδελικό τραγούδι με τους Τζορτζ Χάρισον και Ρίνγκο Σταρ βρέθηκε σε μια σοφίτα

beatles Facebook Twitter
Φωτ.: Rison/Mirrorpix via Getty Images/Ideal Image
0

Στα διαλείμματα της ηχογράφησης του «Hey Jude» το 1968, ο Τζορτζ Χάρισον και Ρίνγκο Σταρ έγραψαν ένα τραγούδι που ανακαλύφθηκε σε μια σοφίτα του Μπέρμιγχαμ.

Το Radhe Shaam, γράφτηκε και παρήχθη από τον Ινδό συγγραφέα και παραγωγό Suresh Joshi, το 1968 για το ντοκιμαντέρ, East Meets West. Η ηχογράφηση έγινε στα Trident Studios στο Λονδίνο, όπου ο Χάρισον και ο Σταρ ηχογραφούσαν το «Hey Jude» με τους Beatles και προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν στο τραγούδι με κιθάρα και ντραμς.

Ξεκινώντας με ένα ξεκαρδιστικό riff από τον Harrison και υποστηριζόμενο από ένα σταθερό backbeat από τον Starr, το τραγούδι περιλαμβάνει φωνητικά στη γλώσσα Χίντι από τον τραγουδιστή Aashish Khan, αλλά δίνει άφθονο χώρο και στους δύο Beatles για να προσθέσουν το ιδιαίτερα διακριτικό τους παίξιμο. Ο Χάρισον παραδίδει ένα μακρύ και χαρούμενο σόλο κιθάρας, ενώ ο Σταρ προσθέτει με το χαρακτηριστικό του παίξιμο στα ντραμς.

Ο Τζόσι ανακάλυψε ξανά την ηχογράφηση στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. «Χάθηκε και βρέθηκε πολλές φορές… ξαφνικά το λοκντάουν ήταν μια συγκαλυμμένη ευλογία», είπε στο BBC, όπου το τραγούδι είχε την πρώτη του αναπαραγωγή.

Ο Τζόσι είπε ότι συνάντησε τον Χάρισον στο στούντιο επειδή, ως Ινδός, «ξεχώριζα μέσα σε όλους και αρχίσαμε να μιλάμε για τη φιλοσοφία γενικά». Το ενδιαφέρον του Χάρισον για την ινδική κουλτούρα είχε βαθύνει από το ταξίδι των Μπιτλς στο Rishikesh νωρίτερα το 1968, όπου, με επικεφαλής τον Χάρισον, μελέτησαν τον υπερβατικό διαλογισμό.

Ο Χάρισον αποκάλυψε στον Τζόσι τις τριβές που υπήρχαν ήδη στο συγκρότημα πριν από τη διάλυσή τους το 1969: «Είπε ότι ήταν το αουτσάιντερ… ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ