Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε τον δολοφόνο μιας ηλικιωμένης γυναίκας Εβραϊκής καταγωγής σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους για 22 χρόνια.
Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή για τον αντισημιτισμό στη Γαλλία. Ο Yacine Mihoub καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 85χρονης Mireille Knoll, την οποία μαχαίρωσε 11 φορές και στη συνέχεια την έκαψε, όταν έβαλε φωτιά στο σπίτι της στο Παρίσι στις 23 Μαρτίου 2018.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Alex Carrimbacus, αθωώθηκε για την κατηγορία του φόνου από το δικαστήριο του Παρισιού, αλλά κρίθηκε ένοχος για κλοπή με αντισημιτικά κίνητρα, για την οποία καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.
Το δικαστήριο είπε ότι η επίθεση, που ξεκίνησε ως ληστεία, τροφοδοτήθηκε από «ένα ευρύτερο πλαίσιο αντισημιτισμού» και «προκαταλήψεων» σχετικά με τον υποτιθέμενο πλούτο των Εβραίων, που οδήγησαν τον δράστη να πιστέψει ότι το θύμα είχε «κρυμμένους θησαυρούς» στο σπίτι της.
Η οικογένεια της Knoll χαιρέτισε την ετυμηγορία ως «δίκαιη».
Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρευρέθηκε στην κηδεία του θύματος, η οποία είχε επιζήσει από μια περιβόητη συγκέντρωση Εβραίων το 1942 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Knoll και η μητέρα της τότε φυγαδεύτηκαν στην Πορτογαλία και εκείνη αργότερα παντρεύτηκε έναν επιζώντα του Άουσβιτς.
Ο Mihoub, ο γιος ενός από τους γείτονες την Kroll που την περιέγραφε ως «παρένθετη γιαγιά» του μάλιστα, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στον θάνατό της, κατηγορώντας αντ' αυτού τον Carrimbacus.
Η δολοφονία της Knoll προκάλεσε πρόσθετη αποστροφή επειδή έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον και δεν μπορούσε να κινηθεί χωρίς βοήθεια.
Ο γιος της, Daniel είπε στο δικαστήριο ότι όταν η μητέρα του άφηνε τον Mihoub να μπαίνει στο σπίτι της «δεν περίμενε ποτέ ότι το άτομο που προστάτευε για χρόνια θα γινόταν ο δήμιός της».
Στην τελευταία του κατάθεση στο δικαστήριο την Τετάρτη, ο Carrimbacus είπε στην οικογένεια της Knoll ότι μετάνιωσε που δεν απέτρεψε την επίθεση, την οποία η εισαγγελία περιέγραψε ως «ιδιαίτερα άγρια».
Η επίθεση στο θύμα χαρακτηρίστηκε ως αντισημιτική αφού ο Carrimbacus είπε στους ανακριτές ότι άκουσε τον Mihoub να μαλώνει με την Kroll την ημέρα του θανάτου της «για τα χρήματα των Εβραίων και τον πλούτο τους».
Υποστήριξε επίσης ότι ο Mihoub, που είχε πολλαπλές καταδίκες για βία, φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν τη μαχαίρωσε.
Οι εισαγγελείς επεσήμαναν επίσης μηνύματα που βρέθηκαν στο κελί της φυλακής του Mihoub που εξυμνούν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, ως απόδειξη του φερόμενου αντισημιτισμού του.
Η εβραϊκή κοινότητα των 500.000 ατόμων της Γαλλίας, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, έχει συγκλονιστεί από μια σειρά επιθέσεων από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές που έχουν βάλει στο στόχαστρο Εβραίους τα τελευταία χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2011, ο ένοπλος Mohamed Merah σκότωσε έναν δάσκαλο και τρία παιδιά σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ομηρεία σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι από συνεργό των δύο αδελφών που είχαν σφαγιάσει σκιτσογράφους για καρικατούρες του Μωάμεθ λίγες μέρες νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης των τριών εβδομάδων, οι κατηγορούμενοι επέρριπταν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.
Η υπόθεση παραλληλίστηκε με τη δολοφονία το 2017 μιας Ορθόδοξης Εβραίας, της Sarah Halimi, την οποία πέταξε από το παράθυρο του διαμερίσματός της στο Παρίσι ένας γείτονας φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ».
Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε τον Απρίλιο ότι ο δολοφόνος σε εκείνη την υπόθεση, ο Kobili Traore, δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος αφού βρισκόταν σε «παραλήρημα» υπό την επήρεια ναρκωτικών και δεν μπορούσε να δικαστεί.
Αυτή η απόφαση εξόργισε την οικογένεια του θύματος καθώς και τις εβραϊκές ομάδες και ώθησε τον Μακρόν να ζητήσει αλλαγή στη γαλλική νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ευθύνη για βίαια εγκλήματα σε περιπτώσεις επήρειας ναρκωτικών.
Με πληροφορίες του Guardian