Λουκασένκο στο BBC: Μπορεί να βοηθήσαμε μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ

Λουκασένκο στο BBC: Μπορεί να βοηθήσαμε μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο παραδέχθηκε στο BBC ότι οι στρατιώτες της Λευκορωσίας πιθανότατα βοήθησαν μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι δυνάμεις της Λευκορωσίας να βοήθησαν μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, αλλά αρνείται ότι αυτοί οι άνθρωποι προσκλήθηκαν στη χώρα του. Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, προσπαθούν εδώ και μήνες να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Λευκορωσίας.  

«Οι δικοί μας βοηθούν μετανάστες να περάσουν στα πολωνικά εδάφη; Είναι απολύτως πιθανό. Ίσως κάποιος τους βοήθησε», είπε ο Λουκασένκο. «Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Οι στρατιώτες μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC. «Μπορεί κάποιος να τους βοήθησε. Δεν το εξετάζω καν αυτό», συμπλήρωσε. 

Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον ηγέτη της Λευκορωσίας ότι παρέσυρε μετανάστες στα σύνορα, με την ψευδή υπόσχεση της εύκολης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που ο ίδιος αρνείται. 

«Τους είπα (στην ΕΕ) ότι δεν πρόκειται να συλλάβω μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω στα σύνορα και ότι αν συνεχίσουν να έρχονται δεν θα τους σταματήσω, επειδή δεν έρχονται στη χώρα μου, πηγαίνουν στις δικές σας», δήλωσε στο BBC. 

«Η Δύση σταμάτησε να συνομιλεί και να συνεργάζεται μαζί μας. Αν δεν θέλουν, θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας, όσο καλύτερα μπορούμε», συμπλήρωσε. «Αλλά δεν τους κάλεσα εδώ. Και για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να διασχίζουν τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.  

Ο Λουκασένκο είναι στην εξουσία από το 1994, αλλά η επανεκλογή του πέρυσι αμφισβητήθηκε ευρέως από τη Δύση. Χιλιάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η ομάδα της επέκρινε το BBC για τη συνέντευξη, λέγοντας ότι «έδωσε βήμα σε έναν δικτάτορα». 

Στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Στιβ Ρόζενμπεργκ ρώτησε τον Λουκασένκο για τον ξυλοδαρμό ειρηνικών διαδηλωτών και στη συνέχεια προσπάθησε να του δείξει βίντεο ανθρώπων που βγαίνουν από διαβόητο κέντρο κράτησης στο Μινσκ, με τραύματα από βασανισμό. 

«ΟΚ, ΟΚ, το παραδέχομαι, το παραδέχομαι», απάντησε. «Άνθρωποι ξυλοκοπούνταν στο κέντρο κράτησης Okrestina. Αλλά και αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν επίσης και αυτό δεν το δείξατε», συμπλήρωσε. 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι ανέφερε ότι μίλησε σε ανθρώπους που κρατήθηκαν εκεί και περιέγραψαν «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και τουλάχιστον σε μία περίπτωση βιασμό». Επίσης, ανέφεραν ότι «είδαν άλλους κρατούμενους να υποφέρουν την ίδια ή χειρότερη κακοποίηση. Είχαν σοβαρά τραύματα, μεταξύ άλλων κατάγματα, σπασμένα πόδια, πληγές, εγκαύματα». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM