Ένας απόστρατος Ρώσος ναύαρχος ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή του υποβρυχίου Κουρσκ το 2000 προκλήθηκε από σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ, ισχυρισμός που αψηφά το επίσημο συμπέρασμα ότι η χειρότερη μετασοβιετική ναυτική καταστροφή της χώρας προκλήθηκε από έκρηξη τορπιλών η οποία πυροδότησε την έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο.
Ο πρώην διοικητής του Βόρειου Στόλου Βιάτσεσλαβ Ποπόφ, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένα υποβρύχιο του ΝΑΤΟ πλησίασε αρκετά το ρωσικό πυρηνοκίνητο σκάφος, προσέκρουσε στην πλώρη του, προκάλεσε ζημιά στον πυροσωλήνα της τορπίλης και ακολούθησε έκρηξη. Στη συνέχεια τα στεγανά διαμερίσματα του σκάφους πλημμύρισαν, στέλνοντας το υποβρύχιο στα βάθη της θάλασσας.
«Το υποβρύχιο του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε το Κουρσκ, προφανώς, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόσταση ασφαλείας και όταν πλησίασε πολύ κοντά συγκρούστηκε. Πολύ πιθανόν το ρωσικό υποβρύχιο να έκανε ελιγμό για να το αποφύγει, αλλά εξελίχθηκε σε μοιραία κίνηση», είπε ο Πόποφ.
Ο απόστρατος Ρώσος ναύαρχος υποστήριξε ότι γνωρίζει το όνομα του υποβρυχίου που ανήκε στο μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «με 90% πιθανότητα», παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είχε επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για να δημοσιοποιήσει την υπόθεση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Ποπόφ και υπενθύμισε την επίσημη έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή προκλήθηκε από ένα εκρηκτικό υλικό που διέρρευσε από μια ελαττωματική τορπίλη.
Το Κουρσκ βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000, μετά από ισχυρές εκρήξεις. Τα περισσότερα από τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν ακαριαία, αλλά καθώς το υποβρύχιο βυθίστηκε σε βάθος 108 μέτρων και παρέσυρε στο θάνατο 118 μέλη του πληρώματος, ενώ δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη κρίση επί προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τότε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα τα ηνία της προεδρίας και δέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής κριτικής για την τραγωδία στο «Κουρσκ».
Με πληροφορίες navytimes