CEO Moderna: Τα εμβόλια που έχουμε θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον

CEO Moderna: Τα εμβόλια που έχουμε θα αποδειχθούν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον Facebook Twitter
0

Ο CEO της Moderna Στέφαν Μπανσέλ προβλέπει πως τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα αποδειχθούν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους «Όμικρον», σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του Sars Cov 2. 

Ο Μπανσέλ προειδοποιεί πως θα χρειαστούν ολόκληρoi μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε θέση να παρασκευάσουν δόσεις ειδικά για αυτό το στέλεχος, σε μεγάλη κλίμακα. Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ακίδα του ιού, μέσω της οποίας ο κορωνοϊός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, καταδεικνύουν πως τα εμβόλια θα πρέπει να τροποποιηθούν το 2022, εκτιμά ο ίδιος. 

«Σε καμία περίπτωση, νομίζω, δεν θα έχουμε την ίδια (σ.σ αποτελεσματικότητα) όπως με το στέλεχος Δέλτα. Νομίζω πως θα έχουμε σημαντική πτώση», δήλωσε ο Μπανσέλ στους Financial Times, σε μία συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση, πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες που μίλησα λένε "αυτό δεν θα είναι καλό"». 

Τα σχόλια του επικεφαλής της Moderna, έρχονται σε μία φάση που υγειονομικές αρχές και πολιτικοί διατηρούν προς το παρόν πιο θετικούς τόνους για τα υφιστάμενα εμβόλια και την προστασία απέναντι στο στέλεχος Όμικρον. 

Την Δευτέρα, ένας διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ (FDA), ο Σκοτ Γκότλιμπ δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχει ένας λογικός βαθμός εμπιστοσύνης πως με τρεις δόσεις εμβολίου ο ασθενείς θα έχει μία σχετικά καλή προστασία απέναντι σε αυτό το στέλεχος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως η «Όμικρον» είναι «λόγος προβληματισμού, όχι πανικού» προσθέτοντας πως οι ειδικοί της κυβέρνησης πιστεύουν ότι τα εμβόλια «θα εξακολουθήσουν να παρέχουν έναν βαθμό απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης». 

Ωστόσο ο Μπανσέλ λέει ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις του στελέχους «Όμικρον» είναι στην πρωτεΐνη - ακίδα, στην οποία στοχεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι της Covid. Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως ένα τόσο μεταλλαγμένο στέλεχος δεν θα εμφανιζόταν μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, πρόσθεσε ο Μπάνσελ.

Οι προβλέψεις του τάραξαν τους επενδυτές στην Ασία, με τις μετοχές και τα futures να πέφτουν την ώρα που και οι τιμές του αργού πετρελαίου έχασαν έδαφος. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έπεσε έως και 1,1% μετά το δημοσίευμα των FT. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε πτώση 2,3%. Τα futures στον δείκτη S&P 500 απώλεσαν τα αρχικά κέρδη και οι μετοχές έπεσαν περίπου 1%.

Moderna και Pfizer εργάζονται τώρα πάνω σε νέα εμβόλια που θα στοχεύουν το στέλεχος Όμικρον. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάλλαξη «Όμικρον» αποτελεί παράγοντα «πολύ υψηλού ρίσκου». Ο Μπάνσελ εκτιμά πως τα ακριβή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής, θα είναι διαθέσιμα σε περίπου δύο εβδομάδες. 

Ο ίδιος προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ανάπτυξη πιο εξειδικευμένου εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να κρατήσει αρκετούς μήνες. «[Moderna] και Pfizer δεν μπορούν να φτιάξουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το δισεκατομμύριο δόσεων ως το καλοκαίρι; Σίγουρα». 

Ο Μπάνσελ προβλέπει πως μέσα στο 2022 η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάσει συνολικά 2 με 3 δισεκατομμύρια δόσεων. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM