Φινλανδία: Συνελήφθησαν πέντε νεαροί που σχεδίαζαν «ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση»

Φινλανδία: Συνελήφθησαν πέντε νεαροί που σχεδίαζαν «ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση» Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images / Αρχείου.
0

Πέντε νεαροί άνδρες συνελήφθησαν στη Φινλανδία με την κατηγορία ότι «σχεδίαζαν μια τρομοκρατική ενέργεια» με βόμβες και πυροβόλα όπλα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Supo), οι συλληφθέντες, όλοι τους ηλικίας «περίπου 25 ετών», ήταν υποστηρικτές του «επιταχυντισμού», ενός ακροδεξιού κινήματος που συνδέεται με τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και με μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ. Στόχος τους ήταν να σπείρουν τον φυλετικό διχασμό στην κοινωνία.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις στη Φινλανδία για μια απόπειρα ακροδεξιάς τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν την Τρίτη. Ζούσαν όλοι στην Κανκαανπάα, μια κωμόπολη 13.000 κατοίκων και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή και προφυλακίστηκαν. Δεν έχει αποκαλυφθεί προς το παρόν ποιος ήταν ο στόχος τους. Και οι πέντε ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και δύο χρόνια, αφότου είχε γίνει μια πρώτη σύλληψη, ανέφερε η αστυνομία.

Από τις έρευνες που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε «σημαντική ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών», ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Τόνι Σιέμπλομ. Στην κατοχή τους βρέθηκε επίσης «τρομοκρατικό υλικό», γεγονός που «ενισχύει την πεποίθηση ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν και υπήρχε λόγος να θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικά εγκλήματα».

Νωρίτερα το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύλληψή τους για την κατηγορία της «προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας», χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM