Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό να ενθαρρύνει τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Spiegel.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων αποστέλλει πλέον ενημερωτικές επιστολές σε άτομα που έχουν καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα. Τα άτομα αυτά είτε βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία χορήγησης ασύλου, είτε το αίτημά τους απορρίφθηκε στη Γερμανία και ως εκ τούτου καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Όπως αναφέρει το Spiegel, η επιστολή τους ενημερώνει σχετικά με τη δυνατότητα εθελοντικής επιστροφής στην Ελλάδα και τις υπηρεσίες υποστήριξης που είναι διαθέσιμες εκεί.
Τους πρώτους μήνες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν στέγαση, σίτιση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι γίνονται προετοιμασίες για τη συμμετοχή των προσφύγων σε ένα ελληνικό πρόγραμμα ένταξης. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει υποστήριξη στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην εξεύρεση εργασίας.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2024, τουλάχιστον 21.110 άτομα στα οποία είχε ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Το διοικητικό δικαστήριο του Γκελζενκίρχεν έκρινε τον Αύγουστο ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα θα ήταν παράλογη.
Λόγω των «σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων και της έλλειψης κρατικής υποστήριξης, μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ότι όσοι δικαιούνται προστασία στην Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσουν να βρουν ασφαλή στέγη και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην μέσω νόμιμης εργασίας ή κρατικής υποστήριξης» ήταν το πόρισμα του δικαστηρίου.
Ωστόσο, το Spiegel αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει ανάπτυξη. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με την ΕΕ, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια, καταλήγει το γερμανικό μέσο.
Υπενθυμίζεται ότι με 350 ψήφους κατά, 338 υπέρ και 5 αποχές, η Bundestag απέρριψε το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη σκλήρυνση των μεταναστευτικών κανόνων στη Γερμανία. Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε από το CDU/CSU, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, προέβλεπε αυστηρότερους κανόνες για την οικογενειακή επανένωση μεταναστών και ενίσχυση των εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και των απελάσεων.
Το νομοσχέδιο αποτέλεσε έντονο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να εγκριθεί με τις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος AfD (Alternative für Deutschland), κάτι που θα έσπαζε το ιστορικό «τείχος προστασίας» που έχουν τηρήσει τα γερμανικά κόμματα έναντι συνεργασιών με την ακροδεξιά.
Με πληροφορίες από Spiegel