Οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι πιο θανατηφόρες από τον κορωνοϊό, προειδοποίησε μία εκ των δημιουργών του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ.
«Δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τα μέσα διαβίωσής μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικός, ή πιο θανατηφόρος ή και τα δύο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε περάσει όσα έχουμε περάσει και μετά θα ανακαλύψουμε ότι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί σημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την προετοιμασία για μια πανδημία».
Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι η πρωτεΐνη ακίδα περιείχε μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού. «Όμως στην Όμικρον παρατηρούνται και άλλες αλλαγές που σημαίνουν ότι τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 ή από τη μόλυνση από άλλα στελέχη του κορωνοϊού ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», επισήμανε η Γκίλμπερτ.
«Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε μέτρα για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους», πρόσθεσε.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η μειωμένη προστασία από τη μόλυνση και την ελαφρά νόσηση δεν σημαίνει απαραιτήτως μειωμένη προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Ζήτησε, δε, να γίνει ο κανόνας η ταχεία πρόοδος που παρατηρείται στην παράδοση εμβολίων και φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & BBC