«Το πρώτο εμβόλιο που βασίζεται σε φυτά έχει θετικά αποτελέσματα» λένε οι εταιρείες GlaxoSmithKline και Medicago

«Το πρώτο εμβόλιο που βασίζεται σε φυτά έχει θετικά αποτελέσματα» λένε οι εταιρείες GlaxoSmithKline και Medicago Facebook Twitter
0

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Medicago και GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν σήμερα πως μία διεθνής δοκιμή του «πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού που βασίζεται σε φυτά» είχε «θετικά αποτελέσματα επίδρασης και ασφάλειας».

Όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες, σε μία δοκιμή όπου μελετήθηκαν 24.000 ενήλικες σε έξι διαφορετικές χώρες, η γενική αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε στο 71%, με την προστασία να ανέρχεται στο 75,3% απέναντι στη νόσο Covid-19 «από την κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα, οιασδήποτε σοβαρότητας».

Οι δοκιμές δεν συμπεριέλαβαν το νέο, άκρως μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον. 

Για την Φάση 3 με ομάδα ελέγχου και χορήγηση placebo, χρησιμοποιήθηκε το εμβόλιο της καναδικής Medicago, σε συνδυασμό με την επικουρική θεραπεία της βρετανικής GSK, για την ενίσχυση της ανοσιακής απόκρισης και της αποτελεσματικότητας άλλων εμβολίων. Αν και δεν έχει ακόμα επίσημη ονομασία, οι δύο φαρμακευτικές χρησιμοποιούν το προσωρινό όνομα CoVLP.

Μιλώντας στην Washington Post, ο φαρμακευτικός αξιωματούχος της Medicago, Μπράιαν Γουάρντ, εξήγησε πως τα φυτά δρουν απλά ως βιο-αντιδραστήρια για την παραγωγή αντιγόνου. 

Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την ελπίδα πως το εμβόλιο θα έρθει να προσθέσει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο στοκ των ήδη υφιστάμενων εμβολίων, προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν σοβαρά ανεπιθύμητα περιστατικά που να έχουν αναφερθεί στην ομάδα του εμβολίου (σ.σ τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε). 

«Αυτή είναι μία εκπληκτική στιγμή για την Medicago και τις καινοτόμες πλατφόρμες εμβολίων. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν την δύναμη της παρασκευαστικής τεχνολογίας των εμβολίων που βασίζονται στα φυτά», υποστήριξε ο CEO και πρόεδρος της Medicago Τακάσι Ναγκάο. «Αν εγκριθεί, θα έχουμε συνεισφέρει στην παγκόσμια μάχη έναντι της πανδημίας Covid, με το πρώτο εμβόλιο που βασίζεται σε φυτά και προορίζεται για ανθρώπους». 

Για την ώρα πάντως το σκεύασμα δεν έχει εγκριθεί από καμία ρυθμιστική αρχή. 

Η Medicago λέει πως επίκειται η τελική αίτηση στον Καναδά και πως έχει ήδη ξεκινήσει την αντίστοιχη διαδικασία σε ΗΠΑ και Βρετανία, ενώ έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής υγειονομικός αξιωματούχος της GSK, Τόμας Μπρόιερ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ενθαρρυντικά». 

Κατά το παρελθόν, ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει τα εμβόλια με βάση τα φυτά (με τη βοήθεια γενετικά τροποποιημένων φυτών) μία «καινούργια και συναρπαστική πιθανότητα». Ένα από τα πλεονεκτήματα, κατά τον ΠΟΥ, θα ήταν πως μπορούν να παρασκευαστούν με μικρό κόστος σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με την χρήση φυτών όπως οι πατάτες και τα καλαμπόκια. 

Τα αντιγόνα που δημιουργούνται «είναι σταθερά και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους», σημείωνε ο Οργανισμός, προσθέτοντας πως η πιθανότητα αντίθετων αποτελεσμάτων στους ανθρώπους εξαιτίας κάποιου ιού των φυτών, ήταν σχεδόν αμελητέα». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM