Νιγηρία: Έως και 1 εκατ. εμβόλια κατά του κορωνοϊού έληξαν τον περασμένο μήνα

Νιγηρία: Έως και 1 εκατομμύριο εμβόλια για τον COVID έληξαν τον περασμένο μήνα Facebook Twitter
AP
0

Έως και ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπολογίζεται ότι έληξαν τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία χωρίς να χρησιμοποιηθούν.

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες δόσεων εμβολίων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν αποκλειστικά στο Reuters και δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα αφρικανικά έθνη να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό.

Οι κυβερνήσεις στην Αφρική άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων πίεσαν για περισσότερες παραδόσεις εμβολίων, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού καθυστερούν σε πλουσιότερες περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων -όπως η Όμικρον-  να εξαπλωθούν τώρα στη Νότια Αφρική.

Στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής με πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους, ποσοστό λιγότερο από το 4% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη αύξηση της προσφοράς προκάλεσε ένα νέο πρόβλημα: πολλές αφρικανικές χώρες διαπιστώνουν ότι δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τα εμβόλια, μερικά από τα οποία έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Οι ληγμένες δόσεις παρασκευάστηκαν από την AstraZeneca και παραδόθηκαν από την Ευρώπη, ανέφεραν στο Reuters πηγές με άμεση γνώση της παράδοσης και χρήσης του εμβολίου.

Παρέχονταν μέσω του προγράμματος COVAX. Μια τρίτη πηγή με γνώση του θέματος των παραδόσεων των εμβολίων, είπε ότι ορισμένες από τις δόσεις έφτασαν εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων από τη λήξη τους και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών.

Η καταμέτρηση των ληγμένων δόσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο επίσημος αριθμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ανέφεραν οι πηγές.

«Η Νιγηρία κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά παλεύει με τα εμβόλια που έχουν σύντομη διάρκεια ζωής», ανέφερε μία απο τις πηγές στο Reuters. «Τώρα (η προσφορά είναι) απρόβλεπτη και στέλνουν πάρα πολλά».

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - το όργανο που είναι υπεύθυνο για τους εμβολιασμούς στη Νιγηρία - είπε ότι ο αριθμός των εμβολίων που ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν, δεν είναι ακόμα σαφής και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι δόσεις είχαν λήξει, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. Είπε ότι 800.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που κινδύνευαν να λήξουν τον Οκτώβριο χρησιμοποιήθηκαν όλες έγκαιρα.

«Η σπατάλη εμβολίων είναι αναμενόμενη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού και στο πλαίσιο της εξάπλωσης του COVID-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters. Πρόσθεσε δε, ότι τα εμβόλια που παραδόθηκαν με «πολύ σύντομη» διάρκεια ζωής ήταν πρόβλημα.

Η απώλεια εμβολίων στη Νιγηρία φαίνεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ξεπερνώντας ακόμη και τον συνολικό αριθμό εμβολίων που έχουν λάβει ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που σπαταλά εμβόλια.

Σε όλη την Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία έχουν αγωνιστεί να μεγιστοποιήσουν τη χορήγηση των δόσεών τους.

Τον Ιανουάριο, αξιωματούχοι στη Βρετανία προέβλεψαν σπατάλη περίπου 10% των εμβολίων. Τον Απρίλιο, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το 25% των εμβολίων AstraZeneca, το 20% των εμβολίων Moderna και το 7% των εμβολίων Pfizer είχαν σπαταληθεί εκείνη την εποχή.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αφρική είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, λένε ειδικοί στον τομέα της υγείας. Μόνο 102 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 7,5% του πληθυσμού της Αφρικής, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και κεφαλαίων είναι βασικά εμπόδια. Μια αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς, που περιλαμβάνει εκατομμύρια δόσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να εκθέσει περαιτέρω αυτές τις αδυναμίες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας της Νιγηρίας στερείται καθημερινών προμηθειών. Η ανεπαρκής παροχή ρεύματος σημαίνει ότι τα ψυγεία που περιέχουν εμβόλια πρέπει να διατηρούνται σε ακριβές γεννήτριες.

Παράλληλα, εκατομμύρια πολίτες ζουν σε περιοχές που κατακλύζονται από ληστές ή ισλαμιστικές εξεγέρσεις όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι γιατροί.

Η σύντομη διάρκεια ζωής των δωρεών εμβολίων επίσης δεν βοηθά, καθόλου τα αφρικανικά έθνη.

Το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δύο χώρες σε απόγνωση για δόσεις εμβολίων, αναγκάστηκαν να στείλουν πίσω εμβόλια επειδή δεν μπορούσαν να τα διανείμουν εγκαίρως.

Η Ναμίμπια προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να χρειαστεί να καταστρέψει χιλιάδες δόσεις, που ήταν έτοιμες να λήξουν.

Η κατάσταση ευνοεί μόνο την αύξηση της ανισότητας στα εμβόλια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Περισσότερες από 8 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν πλέον χορηγηθεί – η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο Twitter, σηματοδοτώντας τον έναν χρόνο από την πρώτη χορήγηση των εμβολίων για τον COVID.

«Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το απίστευτο επίτευγμα έχει αμαυρωθεί από φρικτή ανισότητα» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ