«Καμπανάκι» από Θεοδωρίδου: Όχι σε αναβολές για τα βασικά εμβόλια στα παιδιά, λόγω του εμβολιασμού για κορωνοϊό

«Καμπανάκι» από Θεοδωρίδου: Όχι σε αναβολές για τα βασικά εμβόλια στα παιδιά, λόγω του εμβολιασμού για κορωνοϊό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα παιδιά 5-11 ετών δεν πρέπει να δημιουργήσει κενά στη χορήγηση των βασικών εμβολίων, υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου. 

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις του βασικού προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών», επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. 

«Όπως και με τη γρίπη, δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα κλασικά εμβόλια πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων. Ο παιδίατρος γνωρίζει», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο να δημιουργούνται κενά στα εμβολιαστικά σχήματα της παιδικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Επίσης, επεσήμανε ότι οι γονείς των παιδιών 5-11 ετών θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας των παιδιών, στο ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου. 

Μικροί αλλά υπαρκτοί κίνδυνοι 

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως η Επιτροπή έκανε σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, προκειμένου να προστατευθούν τα ίδια, αλλά και για να μειωθεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έμμεσα τα ευάλωτα άτομα κοντά στα παιδιά. 

«Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Η νόσος Covid, σημείωσε, παραμένει ήπια στα παιδιά, αλλά «υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί». Ένας τέτοιος κίνδυνος, είναι η σπάνια εκδήλωση πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου. «Εμφανίζεται σε 1 στις 3.000 περιπτώσεις. Είναι μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος και μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση», τόνισε. 

Μελέτη σε παιδιά με άσθμα 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά και σε μελέτη που έγινε στη Σκωτία, για τη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο των παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα, δηλαδή που προκαλούσε επανειλημμένες εισαγωγές ή θεραπείες με κορτιζόνη από το στόμα. 

Από τη μελέτη των στοιχείων που αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο, συμπερασματικά βρέθηκε ότι τα παιδιά 5-17 ετών είχαν από 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού. 

«Μεταφράζοντας τα στοιχεία, για τη Σκωτία αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 9.000 εισαγωγές και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 109.000 εισαγωγές», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες και τρίτη δόση 

Στις δηλώσεις της, υπενθύμισε ότι το εμβόλιο των παιδιών περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και ότι χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Στην περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει μετά την πρώτη δόση, η δεύτερη χορηγείται έπειτα από τρεις μήνες. 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, σημείωσε είναι ανάλογες με εκείνες με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι γονείς, από τα συνήθη εμβόλια στα παιδιά, δηλαδή λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. 

Όσο για το αν θα γίνει αναμνηστική δόση στα παιδιά, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επιφυλάσσεται μετά την αξιολόγηση των δεδομένων στη χώρα μας, για να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις. 

Η μετάλλαξη Όμικρον 

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας λόγο για ευχάριστα και λιγότερο ευχάριστα στοιχεία. 

Το δεύτερο αφορά κυρίως τη μεταδοτικότητα, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και ίσως τη θνητότητα, δήλωσε. 

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε σε «κάποια αισιόδοξα» στοιχεία, που δημοσιοποίησε υπεύθυνος συμπλεγμάτων νοσοκομείων στη Νότια Αφρική. 

Από τους 42 ασθενείς, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν οξυγόνο και τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με κορωνοϊό, καθώς είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα του ιού στη Ν. Αφρική, από τα πρώτα στοιχεία παρατηρούνται τα εξής: το 80% αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, η νοσηλεία είναι βραχεία 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα και η θνητότητα 6,6% σε σχέση με 17%. 

Παρά τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι η μετάλλαξη δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, όλοι διατηρούν επιφυλάξεις καθώς τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας. Ακόμη κι αν το στέλεχος Όμικρον είναι ηπιότερο από την Δέλτα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, τόνισε. 

Η τρίτη δόση 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως μελέτες δείχνουν ότι με αυτή αυξάνεται κατά 25 φορές ο τίτλος των αντισωμάτων. 

Επίσης, σύμφωνα με το CDC, σε άτομα άνω των 60 ετών, με την τρίτη δόση μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές η πιθανότητα σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ