Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων κατά του κορωνοϊού, σε περίπτωση νόσησης, έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον ιό.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική» τη συμμετοχή στο πρόγραμμα χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι για άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Αυτή χορηγείται σε ανήλικους εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής, λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων, συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε τι πρέπει να συμβαίνει για τα παιδιά που έχουν κολλήσει κορωνοϊό και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.
«Για παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης έπειτα από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση», συμπλήρωσε.
Τι δείχνουν οι μελέτες για παιδιά
Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε αποτελέσματα μελετών σχετικά με τον κορωνοϊό και τα παιδιά. Αρχικά επεσήμανε ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου στο New England Journal of Medicine, για τη χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών, «αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Επίσης αναφέρθηκε στον σπάνιο, αλλά υπαρκτό κίνδυνο του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά και εφήβους, που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά από την ήπια ή με λίγα συμπτώματα νόσο.
«Σύμφωνα με μελέτη από το CDC, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 91% από το σύνδρομο. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς, από 20 διαφορετικές πολιτείες. Τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν είχαν μέση ηλικία 14 ετών και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Ανάλογα ήταν τα ευρήματα στη Γαλλία, συνέχισε, κάνοντας αναφορά σε μελέτη που αφορούσε 33 παιδιά και εφήβους από 41 μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα και με αυτή τη μελέτη, ο εμβολιασμός ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.
Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά σε ενδιαφέρουσα μελέτη του CDC, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους, 30 ημέρες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.
«Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν προ της πανδημίας, από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Βάσει των στοιχείων της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 σε σχέση με 118 ανά 100.000 σε άτομα χωρίς νόσηση από κορωνοϊό», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.