Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) από αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με την Νότια Κορέα.
Πρόκειται για την τέταρτη δοκιμή αυτόν τον μήνα, με την οποία επιχειρεί να δείξει το διευρυνόμενο πυραυλικό οπλοστάσιό της.
Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης την εκτόξευση, με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Hirokazu Matsuno να την καταδικάζει ως απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε άλλες τρεις δοκιμές πυραύλων.
Η Ιαπωνία ανέφερε ότι δύο από αυτούς αφορούσαν μεμονωμένους «υπερηχητικούς πυραύλους» ικανούς για υψηλή ταχύτητα και ελιγμούς μετά την εκτόξευση, ενώ μια δοκιμή την Παρασκευή αφορούσε σε ένα ζευγάρι βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από βαγόνια τρένου.
Η σημερινή εκτόξευση φάνηκε να αφορούσε δύο SRBM που εκτοξεύτηκαν ανατολικά από το αεροδρόμιο Sunan στην Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωσή από το Κοινό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS).
Οι πύραυλοι ταξίδεψαν περίπου 380 χλμ σε μέγιστο ύψος 42 χλμ, ανέφερε η JCS σε δήλωση.
Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi είπε ότι οι πύραυλοι φαίνεται να προσγειώθηκαν στον ωκεανό κοντά στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.
«Είναι αυτονόητο ότι ο στόχος των συχνών εκτοξεύσεων της Βόρειας Κορέας είναι να βελτιώσει την πυραυλική τεχνολογία της», είπε στους δημοσιογράφους.
«Η επανειλημμένη εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας», πρόσθεσε ο Kishi, σημειώνοντας ότι οι εκτοξεύσεις ήταν παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα την κάθε ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η εκτόξευση δεν αποτελούσε άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους, αλλά «αυτές οι εκτοξεύσεις πυραύλων υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του παράνομου προγράμματος όπλων της Βόρειας Κορέας.
Ο ρυθμός των δοκιμών και οι διαφορετικοί τόποι εκτόξευσης υποδηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρκετούς πυραύλους για να αισθάνεται άνετα να τους ξοδεύει σε δοκιμές, εκπαίδευση και επιδείξεις και συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής αξιοπιστίας της δίνοντας έμφαση στον όγκο της πυραυλικής της δύναμης, δήλωσε ο Mason Richey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών Hankuk στη Σεούλ.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δοκιμάσει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM) ή τα πυρηνικά της όπλα από το 2017, αλλά από όταν σταμάτησαν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση το 2019, άρχισε να αποκαλύπτει και να δοκιμάζει μια σειρά νέων σχεδίων SRBM.
Με πληροφορίες του Reuters