Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, ενδέχεται να αντιμετωπίσει απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της συμμετοχής της στην υπόθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που αφορά φερόμενα εγκλήματα πολέμου από Ισραηλινούς ηγέτες.
Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω του Εκτελεστικού Διατάγματος 14203 που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2025, επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους και συνεργάτες του ΔΠΔ ως απάντηση στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο θεσμός για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τόσο μέτρα οικονομικής φύσεως, αλλά και περιορισμούς στην έκδοση βίζα για την είσοδο στις ΗΠΑ.
Η Αμάλ Κλούνεϊ αντιμετωπίζει κυρώσεις για τη δίωξη του Νετανιάχου από το ΔΠΔ
Η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε σε επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησε τα αποδεικτικά στοιχεία και υποστήριξε την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι δικηγόροι που συνεργάστηκαν με το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της Κλούνεϊ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Η πιθανή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά την Κλούνεϊ, η οποία διαμένει με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των νομικών επαγγελματιών και την ανεξαρτησία της διεθνούς δικαιοσύνης, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ ως επίθεση στην ανεξαρτησία του ΔΠΔ.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από την Αμάλ Κλούνεϊ ή τον Τζορτζ Κλούνεϊ σχετικά με τις ενδεχόμενες κυρώσεις.
Με πληροφορίες από Yahoo News, Financial Times