Αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα πέτρινο επιτραπέζιο παιχνίδι, 4.000 ετών, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ομάν.
Οι ανασκαφές έγιναν σε προϊστορικό οικισμό της κοιλάδας Qumayrah, στο βόρειο Ομάν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν τα ερείπια πέτρινων πύργων, αποδείξεις για την επεξεργασία χαλκού, αλλά το πιο απρόσμενο εύρημα ήταν το επιτραπέζιο παιχνίδι, σύμφωνα με το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έκανε τις ανασκαφές μαζί με αρχαιολόγους από το Ομάν.
«Σε ένα από τα δωμάτια βρήκαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής εκ μέρους του Πολωνικού Κέντρου, Πιοτρ Μπιελίνσκι. Το παιχνίδι ήταν από πέτρα και είχε χαραγμένους τομείς και τρύπες.
«Παιχνίδια βασισμένα σε παρόμοιες αρχές παίζονταν κατά την Εποχή του Χαλκού σε πολλά οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της περιόδου. Τέτοια ευρήματα είναι σπάνια, αλλά είναι γνωστά αρκετά παραδείγματα από την Ινδία, τη Μεσοποταμία, ακόμη και την ανατολική Μεσόγειο. Το πιο διάσημο παράδειγμα επιτραπέζιου παιχνιδιού βασισμένο σε παρόμοιες αρχές είναι εκείνο από τους τάφους του Ουρ», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Αναφερόταν σε ένα από τα παλιότερα γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια που βρέθηκε το 1922 στην αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας Ουρ, σε βασιλικό νεκροταφείο και χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Γνωστό ως το «βασιλικό παιχνίδι της Ουρ», ήταν ένα επιτραπέζιο στρατηγικής για δύο παίκτες, παρόμοιο με το τάβλι.
Στο επίκεντρο των ανασκαφών στο Ομάν ήταν οικισμοί της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, κοντά στο χωριό Ayn Bani Saidah. Πέρα από το επιτραπέζιο παιχνίδι, εντοπίστηκαν τα ερείπια πέτρινων πύργων.
«Ο οικισμός είναι εξαιρετικός γιατί έχει τουλάχιστον τέσσερις πύργους, τρεις κυκλικούς και έναν με γωνίες. Ένας από τους στρογγυλούς πύργους δεν ήταν ορατός από την επιφάνεια, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του, με διάμετρο έως 20 μέτρα. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών», δήλωσε η Αγκνιέσκα Πιενκόφσκα του Πολωνικού Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας, η οποία αναλύει τα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού.
«Επιτέλους βρήκαμε αποδείξεις επεξεργασίας του χαλκού στο σημείο, όπως και κάποια χάλκινα αντικείμενα», τόνισε από την πλευρά του ο Μπιελίνσκι. «Αυτό δείχνει ότι ο οικισμός μετείχε στο επικερδές εμπόριο χαλκού για το οποίο το Ομάν ήταν διάσημο εκείνη την εποχή», συμπλήρωσε ο αρχαιολόγος.