Μελέτη: Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν προβλήματα προσοχής και μνήμης

Μελέτη: Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν προβλήματα προσοχής και μνήμης Facebook Twitter
0

Άτομα με ήπια λοίμωξη Covid-19 που δεν έχουν άλλα παραδοσιακά συμπτώματα «long Covid» μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα προσοχής και μνήμης έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα γνωστικά προβλήματα που επηρεάζουν τη συγκέντρωση, μαζί με λήθη και κόπωση, είναι χαρακτηριστικά της «long Covid»- μιας κατάστασης που πλήττει ορισμένους μετά από μια αρχική περίοδο μόλυνσης- αλλά δεν έχει διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένα είναι τα προβλήματα προσοχής μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Στη μελέτη, συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο παρελθόν αλλά δεν ανέφεραν άλλα παραδοσιακά συμπτώματα «long Covid», κλήθηκαν να συμπληρώσουν κάποιες ασκήσεις για να ελεγχθεί η μνήμη και η γνωστική τους ικανότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν ήταν σημαντικά χειρότεροι στην ανάκληση προσωπικών εμπειριών, γνωστών ως επεισοδιακή μνήμη, έως και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στην ικανότητα να διατηρούν την προσοχή τους με την πάροδο του χρόνου από μη μολυσμένα άτομα έως και εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι παρόλο που δεν είχαν συμπτώματα τη στιγμή της εξέτασης, παρουσίαζαν προβλήματα προσοχής και μνήμης», δήλωσε η Dr Sijia Zhao από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κάποιες χρόνιες γνωστικές συνέπειες για μήνες».

Οι ερευνητές είπαν ότι με την πάροδο του χρόνου, η επεισοδιακή μνήμη και η προσοχή επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό μετά από έξι και εννέα μήνες, αντίστοιχα.

Οι 136 συμμετέχοντες είχαν επίσης καλές επιδόσεις σε τεστ άλλων γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και του προγραμματισμού, σύμφωνα με την μελέτη.

Ο Dr Stephen Burgess της Μονάδας Βιοστατιστικής MRC του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ τόνισε τον μικρό αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, προσθέτοντας ότι δεν ήταν τυχαιοποιημένη.

«Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων Covid-19 και μη Covid-19 όσον αφορά διάφορες συγκεκριμένες μετρήσεις της γνωστικής ικανότητας που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, ήταν εντυπωσιακές», δήλωσε.

«Παρά τους περιορισμούς της μη τυχαιοποιημένης έρευνας, φαίνεται απίθανο τα αποτελέσματα αυτά να εξηγούνται από συστηματικές διαφορές μεταξύ των ομάδων που δεν σχετίζονται με τη μόλυνση Covid-19».

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM