Το ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday) χτυπάει εδώ και ακριβώς 75 χρόνια. Αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο ρολόι.
Προσπαθεί να μετρήσει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου. Σήμερα, το ρολόι ρυθμίστηκε στα 100 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα, την ίδια ώρα που ήταν από το 2020.
Ο κόσμος παραμένει επικίνδυνα κοντά στην «Ημέρα της Αποκάλυψης» (Doomsday), σύμφωνα με το Ρολόι της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists», η οποία από το 1947 μετράει τον κίνδυνο της πλανητικής καταστροφής.
«Το Ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 23.58 και 20 δευτερόλεπτα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πλανήτης βρίσκεται μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Το ρολόι δεν έχει σχεδιαστεί για να μετράει οριστικά τις υπαρξιακές απειλές, αλλά μάλλον για να πυροδοτεί συζητήσεις για δύσκολα επιστημονικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Bulletin of Atomic Scientists.
«Εκατό δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα αντικατοπτρίζουν την κρίση του διοικητικού συμβουλίου ότι βρισκόμαστε κολλημένοι σε μια επικίνδυνη στιγμή, που δεν φέρνει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια.
»Οι θετικές εξελίξεις το 2021 δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις αρνητικές, μακροπρόθεσμες τάσεις», δήλωσε η Σαρόν Σκουασόνι, συμπρόεδρος του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin's, που ρυθμίζει το ρολόι.
Οι κίνδυνοι που θέτουν τα πυρηνικά όπλα, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά, κυρίως λόγω «ενός δυσλειτουργικού συστήματος πληροφόρησης που υπονομεύει τη λήψη λογικών αποφάσεων» σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Bulletin of the Atomic Scientists που διαχειρίζεται αυτό το συμβολικό ρολόι, μια αλληγορία της έκθεσης του ανθρώπου στους παγκόσμιους κινδύνους.
«Βρισκόμαστε μπλοκαρισμένοι σε μια επικίνδυνη περίοδο που δεν φέρνει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια» ανέφερε η καθηγήτρια Σάρον Σκουασόνι.
«Το ρολόι της Αποκάλυψης συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε έναν πλανήτη πιο ασφαλή και πιο υγιή», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΜΚΟ, η Ρέιτσελ Μπρόνσον.
«Εάν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει μια υπαρξιακή καταστροφή, που θα έσβηνε όλα όσα έχει βιώσει, οι ηγέτες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, να λάβουν υπόψη τους την επιστήμη και να συνεργαστούν», τόνισε η Μπρόνσον.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, το θέμα της πληροφόρησης θεωρείται πλέον κρίσιμο από την οργάνωση.
Ο Χερμπ Λιν, ειδικός στην ψηφιακή ασφάλεια, σχολίασε ότι δεν αρκεί πλέον κανένα «λογικό επιχείρημα» για να μεταπείσει εκείνους που έχουν εδραιωμένες πεποιθήσεις οι οποίες προκαλούν «ρωγμές στην κοινή αντίληψή μας του τι είναι αληθές».
Σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, το 2021 δεν έφερε κάποια σημαντική αλλαγή για το κλίμα.
«Την περασμένη χρονιά (…) είχαμε τον θόλο της ζέστης πάνω από τη Βόρεια Αμερική, πυρκαγιές σε όλον τον κόσμο, ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα δείγμα του τι περιμένουμε αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν», εξήγησε ο Ρέιμοντ Ριερχάμπερτ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Το επιστημονικό συμβούλιο της οργάνωσης αποτελείται κυρίως από Αμερικανούς καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας.
Όταν «δημιουργήθηκε» το ρολόι της Αποκάλυψης έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες γύρισαν πίσω, στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 έδειχναν 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Με πληροφορίες του CNN/AFP