Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει «την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας».
«Περισσότεροι από 100.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Χθες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «για το πώς θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης.»
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν σημάνει συναγερμό για τη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη γείτονά της.
Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο Λαβρόφ, λέγοντας πως περιμένει ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο Λαβρόφ διεμήνυσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.
Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένο να υπερασπιστεί την Ουκρανία
«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του θα ανακαλέσει όλους τους στρατιωτικούς της Κροατίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «παρόμοιες δηλώσεις χωρών του ΝΑΤΟ (σ.σ. για απόσυρση στρατευμάτων) στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στη συμμαχία».
Κατά την εκτίμηση της ρωσικής διπλωματίας η στρατιωτική ένταση στην Ευρώπη θα μειωθεί εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επιφυλακτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις του Μιλάνοβιτς αναπαράγονται ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ, που υπογραμμίζουν τη θέση του Κροάτη προέδρου ότι «η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ, διότι παραμένει μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».