ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Όλα τα κοράλλια του πλανήτη θα υποστούν σοβαρή λεύκανση όταν η παγκόσμια θερμοκρασία φτάσει στους +1,5 °C

All coral will suffer severe bleaching when global heating hits 1.5C, study finds Facebook Twitter
Getty Image
0

Σχεδόν κανένα κοράλλι στον πλανήτη δεν θα γλιτώσει από συνθήκες σοβαρής λεύκανσης, όταν η θερμοκρασία του πλανήτη φτάσει στους +1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ύφαλοι σε περιοχές που θεωρούνται επί του παρόντος ως ψυχρότερα καταφύγια, θα κατακλυστούν με θερμοκρασία που θα υπερβαίνει το 1,5 °C, συγκριτικά με σήμερα.

Η μελέτη αναφέρει ότι μόλις το 0,2% των υφάλων θα καταφέρει να γλιτώσει από συνθήκες μαζικής λεύκανσης ανά δεκαετία.

Η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leeds, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ χρησιμοποίησε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να επιβεβαιώσει ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου «θα είναι καταστροφική για τους κοραλλιογενείς υφάλους».

Τα κοράλλια λευκαίνουν όταν οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι πολύ υψηλές για πολύ καιρό. Τα φύκια που παρέχουν στα κοράλλια μεγάλο μέρος της τροφής τους και του χρώματός τους, χωρίζονται από αυτά κατά τη διάρκεια αυτής της θερμικής καταπόνησης.

Η έντονη λεύκανση ωστόσο, μπορεί να σκοτώσει τα κοράλλια. Ο τρόπος για να ανακάμψουν από ηπιότερες εστίες είναι να μην υπάρξουν καύσωνες για αρκετά χρόνια. 

Η μελέτη έρχεται καθώς το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμη μαζικής λεύκανσης.

Στη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε τις κλιματικές προβλέψεις σε όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους με ρηχά νερά, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υφάλων και παρέχουν ενδιαιτήματα, έσοδα από τον τουρισμό και προστασία στις ακτές.

Περίπου το 84% των κοραλλιών στον κόσμο υπάρχουν σε περιοχές που αναμένεται να λευκαίνουν λιγότερο από μία φορά τη δεκαετία και θεωρούνται ως «θερμικά καταφύγια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Αλλά η ανάλυση δείχνει ότι στον 1,5 βαθμό Κελσίου ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μόνο το 0,2% της περιοχής που καλύπτεται από ύφαλους είναι σε νερό αρκετά δροσερό ώστε να αποφευχθεί η λεύκανση τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Αυτή είναι μια συχνότητα που θεωρείται πολύ μικρή για να επιτρέψει στα κοράλλια να ανακάμψουν.

Η μόνη περιοχή που ενδεχομένως να γλιτώσει σύμφωνα με την μελέτη, είναι μια περιοχή του ανατολικού Ινδικού Ωκεανού.

Ακόμη και περιοχές με ισχυρά ρεύματα που μπορούν να προστατεύσουν τα κοράλλια από τη ζέστη, όπως αυτές στον Παναμά, τη Φλόριντα και τα νησιά Μικρά Σούντα στην Ινδονησία, θα κατακλυστούν σε μία τέτοια περίπτωση από τη ζέστη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Scott Heron, θαλάσσιος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο James Cook και συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συντηρούν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Climate, δείχνει ότι τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή από ό,τι πίστευαν έως σήμερα οι ειδικοί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες διατήρησής τους είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπορέσουν οι ύφαλοι να δώσουν στα κοράλλια μια ευκαιρία μάχης για επιβίωση.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επιχειρούμε με τις βέλτιστες πρακτικές μας για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων. Οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτούς τους υφάλους και αυτό είναι ένας οδηγός για να συνεχίσουμε να συλλέγουμε την καλύτερη δυνατή γνώση».

Η Adele Dixon, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds, είπε ότι τα κοράλλια στη Γαλλική Πολυνησία και τη νότια Ινδονησία μπορεί να εκτίθενται σε θερμικό στρες λιγότερο συχνά ενώ η μελέτη εντόπισε έναν μικρό μόλις αριθμό «χώρων ελπίδας».

«Τα κοράλλια σε αυτές τις τοποθεσίες, όπως στον ανατολικό Ειρηνικό, μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες», είπε.

Ωστόσο, ένας διακεκριμένος ειδικός των κοραλλιογενών υφάλων αμφισβήτησε τα ευρήματα και αμφέβαλλε ότι τα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι τόσο καταστροφικά όσο υποδηλώνει η έρευνα.

Ο καθηγητής Peter Mumby, ειδικός σε ύφαλους στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα κοράλλια, συμφώνησε ότι στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο θα είναι υπό μεγαλύτερη πίεση από ό,τι σήμερα.

Ο Mumby είπε ότι τα επίπεδα θερμικής καταπόνησης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη για τον εντοπισμό σοβαρής λεύκανσης είναι πολύ χαμηλά και δεν είναι δυνατόν η μέθοδος να καταγράψει τοπικές συνθήκες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ορισμένους υφάλους.

Ακόμη και οι ύφαλοι που υπόκεινται σε συνθήκες λεύκανσης κάθε πέντε χρόνια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιοχές κοραλλιών που θα επιζούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM