ESA: Η χιονισμένη Ελλάδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - «Υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής»

ESA: Η χιονισμένη Ελλάδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - «Υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής» Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ESA
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της χιονισμένης Ελλάδας, η οποία τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τη φωτογραφία, που δείχνει τη Χαλκίδα, τον πορθμό του Ευρίπου και μέρος του Ευβοϊκού Κόλπου, τράβηξε ο Γερμανός αστροναύτης Ματίας Μάουρερ, ο οποίος την ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter με τη λεζάντα "εναρμονισμένη με τα εθνικά χρώματα της, η χειμωνιάτικη Ελλάδα δείχνει τον εαυτό της στα μπλε και στα λευκά".

Το συνοδευτικό κείμενο της ESA αναφέρει ότι "για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η Ελλάδα γνώρισε άνευ προηγουμένου ποσότητες χιονιού, σκεπάζοντας τη χώρα στα λευκά" και επισημαίνει ότι "η καταιγίδα Ελπίδα σάρωσε την Ελλάδα και επίσης τμήματα της Τουρκίας, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στη Μεσογειακή χώρα που είναι γνωστή περισσότερο για τις παραλίες της με τη λευκή άμμο και τα ασπροβαμμένα σπίτια της παρά για το χιόνι".

Ακόμη, επισημαίνεται ότι "μολονότι είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ομορφιά του λευκού και μπλε τοπίου σε αυτή την εικόνα, είναι επίσης μια δυσάρεστη υπενθύμιση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Ιδίως όταν συγκρίνει κανείς με την φωτογραφίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, τις οποίες είχε τραβήξει ο αστροναύτης Τομά Πεσκέ στη διάρκεια της αποστολής του 'Αλφα".

Όπως οι δορυφόροι παρακολουθούν τη Γη από ψηλά, το ίδιο κάνουν και οι αστροναύτες, ως μάρτυρες μιας ραγδαία μεταβαλλόμενης Γης. Οι φωτογραφίες που τραβούν οι αστροναύτες, έρχονται να συμπληρώσουν τα δορυφορικά δεδομένα, αλλά επίσης εξυπηρετούν έναν άλλο ζωτικό ρόλο: να αναδεικνύουν το πρόβλημα του κλίματος στο ευρύ κοινό. Ο αστροναύτης της ESA Ματίας Μάουερ, πέρα από τη σχετική σημαντική επιστημονική εργασία του πάνω στον ISS στο πλαίσιο της αποστολής Cosmic Kiss (Κοσμικό Φιλί), είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media.

Σύμφωνα με την ESA, μια όμορφη φωτογραφία όπως αυτή της χιονισμένης Ελλάδας "ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις για το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε και επηρεάζουμε το περιβάλλον μας. Μπορούμε να νιώσουμε ταυτόχρονα δέος για την ομορφιά αλλά και για την πραγματικότητα της κατάστασης. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουμε γι' αυτήν;".

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM