Λαβρόφ σε Πούτιν: Οι ευκαιρίες για διάλογο με τη Δύση «δεν έχουν εξαντληθεί»

Λαβρόφ σε Πούτιν: Οι ευκαιρίες για διάλογο με τη Δύση «δεν έχουν εξαντληθεί» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου.
0

Με την ουκρανική στρατιωτική κρίση να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Μόσχα δήλωσε πως υπάρχει μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Απούσα η Ρωσία από την έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία δε σκοπεύει να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria επικαλούμενο δήλωση Ρώσου διπλωμάτη. Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ με συμμετοχή της Ρωσίας ζήτησαν η Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για τη μη κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με μαζικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς και οι βαλτικές χώρες, για «ασυνήθη στρατιωτική κινητικότητα» στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι η Μόσχα αγνόησε το αίτημα του Κιέβου σε σχέση με το Έγγραφο της Βιέννης (ΟΑΣΕ) που προωθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη διαφάνεια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των 57 χωρών μελών του Οργανισμού.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί συνεδρίαση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών για να συζητηθούν η ανάπτυξη και οι μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε. Η Ρωσία «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στρατιωτική διαφάνεια ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια των χωρών μελών», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Διεθνή / Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία, για το ότι οι εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Γάζας μπορεί να επηρεάσουν την εκστρατεία των για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε τα γενέθλιά του μακριά από τη Μέγκαν Μαρκλ και στη συνέχεια έκανε μια σειρά σόλο επίσημων εμφανίσεων - Προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του, γράφει η Telegraph
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew «Sandy» Comyn, πιστεύουν ότι βρήκαν λείψανά του στο Έβερεστ

Διεθνή / Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

Το 1924 επιχείρησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου - Η εξαφάνισή του παρέμενε μεγάλο μυστήριο, μέχρι η ομάδα του National Geographic να βρει μία μπότα, που πιθανότατα του ανήκει
LIFO NEWSROOM