Τρανς make up artist δολοφονήθηκε από τον αδελφό που επικαλέστηκε «λόγους τιμής»- Κρυβόταν από την οικογένειά της

Τρανς make up artist δολοφονήθηκε από τον αδελφό της σε ένα «έγκλημα τιμής»- Κρυβόταν από την οικογένειά της Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η  transgender Ντόσκι Αζάντ, Κουρδικής καταγωγής, που δολοφονήθηκε από τον αδερφό της, κρυβόταν από την οικογένειά της μετά από επανειλημμένες απειλές θανάτου που είχε δεχθεί, όπως δήλωσαν οι φίλοι της.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η Αζάντ έπρεπε να μετακομίζει τακτικά μετά από πολλές θανατικές απειλές, που δεχόταν από άνδρες μέλη της οικογένειάς της.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η σορός της βρέθηκε πεταμένη σε ένα χαντάκι έξω από την πόλη Duhok, στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Τα χέρια της ήταν δεμένα και την είχαν πυροβολήσει δύο φορές. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον αδελφό της, ο οποίος πιστεύεται ότι ταξίδεψε από τη Γερμανία, όπου μένει, για να διαπράξει τη δολοφονία.

Ταλαντούχα makeup artist, η 23χρονη συντηρούσε τον εαυτό της από τότε που η οικογένειά της της γύρισε την πλάτη όταν ήταν ακόμα νεαρή έφηβη. Ασχολούνταν με νύφες, τις οποίες έβαφε για τους γάμους τους, και κάπως έτσι έχτισε μια φήμη που της χάρισε δουλειά σε ένα κομμωτήριο στο Duhok.

«Ήταν ένα τόσο ωραίο άτομο και όλοι την αγαπούσαν», είπε ένας στενός φίλος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ζούσε μόνη της γιατί όταν πήγε στο πατρικό της την έδιωξαν και την απείλησαν ότι θα την σκοτώσουν όταν την ξαναδούν.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Duhok, η Αζάντ δολοφονήθηκε από έναν από τους αδελφούς της σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «έγκλημα τιμής».

Η αστυνομία κλήθηκε στο χωριό Mangesh, 20 χιλιόμετρα βόρεια του Duhok, σύμφωνα με τον ιρακινοκουρδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Rudaw, από έναν άλλο αδερφό της. Ο δολοφόνος φέρεται να είχε ήδη επιστρέψει στη Γερμανία.

«Η έρευνά μας μέχρι στιγμής δείχνει ότι η Ντόσκι Αζάντ δολοφονήθηκε από τον αδερφό της σε μια τοποθεσία λίγο έξω από την πόλη ενώ στη συνέχεια αυτός διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χεμίν Σουλεϊμάν.

Ο φίλος της Αζάντ είπε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει απόπειρες εναντίον της. «Όταν της τηλεφώνησα (πριν από λίγο καιρό) δεν μου απάντησε, και όταν αργότερα τη ρώτησα πού ήταν, μου είπε: «Ο αδερφός μου ήρθε να με σκοτώσει και πήγα στην αστυνομία».

Μια άλλη τρανς γυναίκα από το Κουρδιστάν δολοφονήθηκε πέρυσι από μέλη της οικογένειάς της, όπως σημειώνει το πρακτορείο Rudaw.

Η Yeksani, μια κουρδική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε πως «Τα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην περιοχή του Κουρδιστάν αυξάνονται». Ο διευθυντής της ομάδας Ζιάρ Αλί είπε ότι η Αζάντ ήταν μια από τις λίγες ανοιχτά τρανς γυναίκες στο Κουρδιστάν.

«Αυτό το επίπεδο ελευθερίας στο Κουρδιστάν είναι επικίνδυνο και αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ντόσκι. Το να ζεις ανοιχτά ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, στιγματίζεσαι βαθιά.

»Οι δολοφονίες για λόγους τιμής είναι πολύ διαδεδομένες. Έχουμε εκατοντάδες ανώνυμους τάφους, είναι σημειωμένοι με αριθμούς. Τα θύματα, όχι μόνο κατηγορούνται αλλά αποτελούν και αντικείμενα ασέβειας ακόμα και όταν είναι νεκρά».

Ο Αλί ήταν επικριτικός ωστόσο για την κάλυψη του θανάτου της Αζάντ από τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, μερικά από τα οποία χρησιμοποίησαν υποτιμητική γλώσσα.

«Ήταν ένα εντελώς ανεύθυνο και καταστροφικό ρεπορτάζ από τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης», είπε ο Αλί, κυρίως για την ειδησεογραφική κάλυψης της δολοφονίας στα κουρδικά ΜΜΕ.

Η Ράσα Γιουνές, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι η δολοφονία σηματοδότησε το «κλίμα ατιμωρησίας» που παρέχεται στους δράστες βίαιων περιστατικών κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Ιράκ να προκαλούν βλάβες με το πρόσχημα της «τιμής».

«Αυτό έχει ανατριχιαστικές συνέπειες στους Ιρακινούς ΛΟΑΤΚΙ+, για τους οποίους ο νόμος δεν προσφέρει προστασία, καθιστώντας οποιαδήποτε «υποψία» ομοφυλοφιλίας ή διαφορετικότητας φύλου ως αιτία για πιθανή βία, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή να κάνει τη ζωή τους αβίωτη», είπε.

Ο Κούρδος ακτιβιστής Αμέντ Σεργουάν είπε ότι τα περισσότερα εγκλήματα μίσους δεν καταγγέλλονται στις αρχές.

«Είναι πολύ τραγικό το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τέτοιο τίμημα επειδή είναι ο εαυτός της. Με στενοχωρεί πολύ», είπε.

Τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Ερμπίλ καταδίκασαν τη δολοφονία μέσω Twitter. Ανάλογες κινήσεις και από την αποστολή βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ και την καναδική αποστολή στη χώρα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν από την άλλη, δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM