Ουκρανική κρίση - Πούτιν: Υπό εξέταση η αναγνώριση των αυτόνομων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ουκρανική κρίση - Πούτιν: Υπό εξέταση η αναγνώριση των αυτόνομων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας στην ουσία ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αναγνωρίσει το Ντονέτσι και το Λουγκάνσκ.

Το ζήτημα έθεσαν στον Πούτιν οι ηγέτες των δύο αυτών περιοχών, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ρωσίας να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα. Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια». «Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές και εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Πούτιν: Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την απειλή για τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι' αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Την Πέμπτη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν στη Γενεύη

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί στη Γενεύη η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Σεργκέι  Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew «Sandy» Comyn, πιστεύουν ότι βρήκαν λείψανά του στο Έβερεστ

Διεθνή / Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

Το 1924 επιχείρησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου - Η εξαφάνισή του παρέμενε μεγάλο μυστήριο, μέχρι η ομάδα του National Geographic να βρει μία μπότα, που πιθανότατα του ανήκει
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Διεθνή / Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Η αστυνομία και η Shin Bet είπαν ότι οι πέντε είχαν μελετήσει πλάνα από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και συζήτησαν το πόσα εκρηκτικά χρειαζόταν για την κατάρριψη των εμβληματικών πύργων Azrieli του Τελ Αβίβ
LIFO NEWSROOM
Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

Διεθνή / Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

«Όταν επέστρεψαν, με έδιωξαν» καταγγέλλει 24χρονη - Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες παρόμοια περιστατικά, με θύματα κυρίως γυναίκες από την Αφρική και την Ασία
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό: Έξι νεκροί

Διεθνή / Το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό: 18 νεκροί και 92 τραυματίες - Στόχος ο γαμπρός του Νασράλα

Έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν 92 τραυματίες - Ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων - Στόχος ήταν ο γαμπρός του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα
LIFO NEWSROOM