Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ θα επιβάλλει «τις ισχυρότερες κυρώσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ» κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ θα επιβάλλει «τις ισχυρότερες κυρώσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ» κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Η ΕΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι' αυτό», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα το βράδυ θα παρουσιάσει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων».

«Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όπως με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, έτσι και με το δεύτερο, η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στον καιρό της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά βάζει σε κίνδυνο το λαό της Ρωσίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Μπορέλ: Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο

Από την πλευρά του, ο ύπατος έκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». 

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή τη μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ. «Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Διεθνή / Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Η αστυνομία και η Shin Bet είπαν ότι οι πέντε είχαν μελετήσει πλάνα από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και συζήτησαν το πόσα εκρηκτικά χρειαζόταν για την κατάρριψη των εμβληματικών πύργων Azrieli του Τελ Αβίβ
LIFO NEWSROOM
Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

Διεθνή / Η κόλαση των οικιακών βοηθών στον Λίβανο: «Άρχισαν οι βομβαρδισμοί, με κλείδωσαν μέσα και έφυγαν»

«Όταν επέστρεψαν, με έδιωξαν» καταγγέλλει 24χρονη - Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες παρόμοια περιστατικά, με θύματα κυρίως γυναίκες από την Αφρική και την Ασία
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό: Έξι νεκροί

Διεθνή / Το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό: 18 νεκροί και 92 τραυματίες - Στόχος ο γαμπρός του Νασράλα

Έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν 92 τραυματίες - Ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων - Στόχος ήταν ο γαμπρός του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα
LIFO NEWSROOM
Το παρασκήνιο πίσω από τη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά τη χημειοθεραπεία - Δεν ήταν προγραμματισμένη

Διεθνή / Το παρασκήνιο πίσω από τη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά τη χημειοθεραπεία - Δεν ήταν προγραμματισμένη

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επισκέφθηκε μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ το Σάουθπορτ για να συναντήσουν τις οικογένειες των τριών κοριτσιών, που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση με μαχαίρι τον Ιούλιο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Πορτογαλία θέλει να γίνει φορολογικός παράδεισος για τους νέους έως 35 ετών

Διεθνή / Το σχέδιο της Πορτογαλίας να γίνει φορολογικός παράδεισος για νέους έως 35 ετών

Ποια είναι τα κίνητρα - Τι φοροαπαλλαγές προβλέπονται - Η Πορτογαλία θέλει ν' αντιστρέψει το brain drain μέσω ενός πρωτοφανούς φορολογικού σχεδίου στην παγκόσμια δημοσιονομική πολιτική
LIFO NEWSROOM