Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κάλεσε χάκερ να βοηθήσουν τη χώρα απέναντι στη Ρωσία, ενώ είναι σε εξέλιξη η εισβολή, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters, που εμπλέκονται στο πρότζεκτ.
Το Κίεβο κάλεσε εθελοντές χάκερ να βοηθήσουν να προστατευτούν κρίσιμες υποδομές της χώρας, όπως και για τη διενέργεια αποστολών κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, αιτήματα για εθελοντές άρχισαν να εμφανίζονται σε φόρουμ χάκερ το πρωί της Πέμπτης. «Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Είναι ώρα να εμπλακείτε στην άμυνα της χώρας μας στον κυβερνοχώρο», ανέφερε μια ανάρτηση. Αυτή καλούσε χάκερ και ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια να κάνουν αίτηση, δηλώνοντας την ειδικότητά τους, όπως η ανάπτυξη κακόβολου λογισμικού και συστάσεις.
Ο Γέγκορ Αούσεφ, συνιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας στο Κίεβο, δήλωσε στο Reuters ότι έγραψε την ανάρτηση έπειτα από αίτημα υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργού Άμυνας, που επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη. Η Cyber Unit Technologies, η εταιρεία του Αούσεφ, συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση στην προστασία κρίσιμων υποδομών.
Άλλο πρόσωπο, που εμπλέκεται ευθέως σε αυτή την προσπάθεια, επιβεβαίωσε ότι το αίτημα ήρθε απευθείας από το υπουργείο Άμυνας, το πρωί της Πέμπτης. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε πληροφορίες από τα κανάλια του Telegram», δήλωσε στρατιωτικός ακόλουθος στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.
Οι εθελοντές θα χωριστούν σε αμυντικές και επιθετικές κυβερνο-ομάδες, σύμφωνα με τον Αούσεφ. Οι πρώτες θα υπερασπίζονται δομές όπως εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα ύδρευσης. Κυβερνοεπίθεση που είχε γίνει το 2015- που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε σε Ρώσους χάκερ με κρατική υποστήριξη- άφησε 225.000 Ουκρανούς χωρίς ρεύμα.
Η επιθετική ομάδα εθελοντών, που δήλωσε ότι οργανώνει ο Αούσεφ, θα βοηθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν επιχειρήσεις ψηφιακής κατασκοπείας σε βάρος των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα.
«Έχουμε έναν στρατό μέσα στη χώρα μας. Πρέπει να ξέρουμε τι κάνουν», δήλωσε ο Αούσεφ. Την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορεί στην Ουκρανία επιβλαβές λογισμικό, πλήττοντας εκατοντάδες υπολογιστές, σύμφωνα με ερευνητές στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET. Ανάμεσα στα θύματα ήταν κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι υποψίες έπεσαν στη Ρωσία, που επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις χάκερ εναντίον της Ουκρανίας και άλλων χωρών.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια στρατιωτική κυβερνο-δύναμη έρχεται πολύ αργά, αναγνώρισε ο Αούσεφ. Πάντως, μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, ήδη είχε δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις και θα ξεκινούσε τον έλεγχο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κανένα από αυτά τα άτομα δεν είναι Ρώσος πράκτορας.