Έντονη ανησυχία εκφράζουν 8 στους 10 Έλληνες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Το 80% δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» και «ανησυχεί αρκετά» για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 80% απάντησε «πολύ ή αρκετά», το 9% «μέτρια», το 6% «λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου» και 5% ΔΓ/ΔΑ.
Ένα επίσης συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει ξανά το 80% θεωρεί ότι η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα «επηρεάσει πολύ» και θα «επηρεάσει αρκετά» την ελληνική οικονομία, το 9% «μέτρια», το 5% «λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου», 6% ΔΓ/ΔΑ.
Αναφορικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το 15% τις θεωρεί πιο αυστηρές από όσο θα έπρεπε, 21% ότι είναι λογικές, 47% ότι είναι πιο επιεικείς, 17% ΔΓ/ΔΑ.
Στο 10% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Την ίδια στιγμή, στις 10 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αναφέρει πως το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, ενώ το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει σε 23,5%. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, η προτίμηση των ερωτηθέντων φτάνει στο 14,5%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 3%, Οι Έλληνες για την Πατρίδα 2%, η Δημιουργία 1%, άλλο κόμμα 5% και οι αναποφάσιστοι 8,5%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 40% έναντι 25%. Κανέναν από τους δύο απαντά το 32%.
Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό 26%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.
Στην ερώτηση «Πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές;», οι πολίτες τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση σε ποσοστό 47%. Ένα ποσοστό 26% θέλει εκλογές μέχρι το φετινό καλοκαίρι και ένα ποσοστό 19% θέλει κάλπες μέχρι το τέλος του 2022.
«Ναι» στην αγορά των Rafale- Αγκάθι η ενέργεια
Αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, το 47% θεωρεί πως είναι «προς την λανθασμένη κατεύθυνση», ενώ το 42% πως είναι «προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κι άλλες».
Σε ερώτηση πού οφείλεται η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και ενέργειας γενικότερα, το 47% απαντά «διεθνείς λόγοι/ εξωτερικά θέματα», το 35% αποδίδει ευθύνες σε «κυβερνητικούς χειρισμούς/αστοχίες» και το 9% σε «εγχώρια θέματα και αδυναμίες της χώρας μας».
Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, το 66% απαντά «σίγουρα συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ», με το 17% να απαντά «μάλλον διαφωνώ» και «σίγουρα διαφωνώ».