Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν περνούν από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν με τη βία ακτιβιστές. Ακολουθούν μαρτυρικά βασανιστήρια. Ο Μπιλάλ είναι ένας από εκείνους που κατέθεσε τη δική του περιπέτεια.
«Έφεραν λαστιχένια μαστίγια για να μου δέσουν τα χέρια, με ξάπλωσαν στο στομάχι μου και χτυπούσαν τους γλουτούς μου μέχρι να αιμορραγήσω», λέει ο Μπιλάλ, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας από το Αφγανιστάν.
Ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2021, ο Μπιλάλ ήταν με φίλους του όταν ένοπλα μέλη των Ταλιμπάν εισέβαλαν σε αυτό που μέχρι τότε θεωρούσε «ασφαλές σπίτι». Συνέλαβαν βίαια τον ίδιο και ένα άλλο άτομο μέσα στη νύχτα. Η υπόλοιπη ομάδα κατάφερε να διαφύγει από την πίσω πόρτα.
Οι Ταλιμπάν τους έκλεισαν σε ένα μπάνιο και τους άφησαν εκεί μέχρι το επόμενο πρωί. Τότε άρχισαν τα βασανιστήρια. «Με χτύπησαν με καλώδια τροφοδοσίας, μου έριξαν κρύο νερό και πέρασαν ρεύμα από μέσα. Αυτά τα εγκαύματα που βλέπετε, οφείλονται σε αυτό. Λιποθύμησα από τον πόνο», αφηγείται ο Μπιλάλ.
Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου του 2021 οδήγησε τη χώρα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Πάνω από έξι μήνες αργότερα, οι γυναίκες απαγορεύεται να εργαστούν, οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου απαγορεύεται να πηγαίνουν σχολείο και 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιμό.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν έχουν στοχοποιήσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η ζωή πριν από την πτώση της Καμπούλ ήταν ήδη επικίνδυνη για τους ομοφυλόφιλους άνδρες στο Αφγανιστάν υπό την κυβέρνηση Ασράφ Γκάνι. Και τότε οι ομόφυλες σχέσεις τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.
Σε έρευνά της σχετικά με τις απειλές που αντιμετώπισε η κοινότητα μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Human Rights Watch ανέφερε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί «δέχονται σεξουαλική επίθεση ή απειλούνται άμεσα από μέλη των Ταλιμπάν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους».
Ο Μπιλάλ αποκαλύπτει ότι κυκλοφορούσε μια «λίστα» μεταξύ των Ταλιμπάν με όσους ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανούς πρέπει να δολοφονηθούν. Το όνομά του ήταν στη λίστα.
Ο ίδιος είχε μετακομίσει από ένα «ασφαλές» όπως λέγεται σπίτι σε άλλο, είχε φύγει από πόλη σε πόλη. Ωστόσο εκείνοι τον ανακάλυψαν, γεγονός που του προκαλεί εντύπωση. «Με πρόδωσε κάποιος που ξέρω;», ρωτά απογοητευμένος ο Μπιλάλ. «Πολλοί από τους ομοφυλόφιλους φίλους μου παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν από μέλη της οικογένειάς τους ή από κάποιον που εμπιστεύονταν».
Την ίδια ώρα, ο αγώνας δρόμου για τη διάσωση Αφγανών ΛΟΑΤΚΙ+ εντατικοποιείται από ανθρωπιστικές ομάδες. Οι προκλήσεις για την εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων και το κλείσιμο των συνόρων, ωστόσο, δημιούργησαν νέα εμπόδια.
Ο Νεμάτ Σαντάτ, ένας ομοφυλόφιλος Αφγανοαμερικανός ακτιβιστής, έχει βοηθήσει περισσότερους από 200 Αφγανούς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να δραπετεύσουν. Ο ίδιος ίδρυσε μια νέα οργάνωση, τη Roshaniya, για να βοηθήσει στην εκκένωση των ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανών. Αυτή τη στιγμή έχει 900 μέλη στη λίστα του και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν απαγορεύσει πλέον τις εκκενώσεις από το έδαφός τους.
«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η χρηματοδότηση και οι βίζες. Οι άνθρωποι που πέρασαν τις πιο δύσκολες στιγμές, για να εξασφαλίσουν ένα διαβατήριο ήταν οι κάτοικοι της Καμπούλ και του Μπαλχ και ο λόγος είναι ότι και στις δύο πόλεις τα γραφεία διαβατηρίων έχουν κλείσει από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος διαβατήριο είναι να δωροδοκήσει έναν υπάλληλο», εξηγεί ο Σαντάτ.
Μαχαιρώθηκε 200 φορές και αφέθηκε να πεθάνει
Ένα πρωί του Ιανουαρίου του 2022 ένα non binary άτομο έβγαινε από το γυμναστήριο όταν περικυκλώθηκε και μαχαιρώθηκε από μέλη των Ταλιμπάν. Αφέθηκε στο δρόμο να αιμορραγεί.
«Από τύχη ζω. Μαχαίρωσαν τα πόδια μου, τη μέση μου και συνέχισαν να με χτυπούν. Υπήρχαν άνθρωποι γύρω μου που δεν ήρθαν να βοηθήσουν ή να τους σταματήσουν. Έχασα τις αισθήσεις μου και κατάλαβα την έκταση αυτού που μου συνέβη μόνο όταν ξύπνησα στο νοσοκομείο». Κάνει μία παύση για να θυμηθεί όλες της λεπτομέρειες και συνεχίζει. «Ζητώ συγγνώμη, και που μιλάω για εκείνη την ημέρα, εξακολουθεί να προκαλεί ρίγος στη σπονδυλική μου στήλη. Ποτέ δεν θα μπορέσω να το ξεχάσω.»
Όταν ανάρρωσε, βρήκε τον Σαντάτ, που εξασφάλισε διαβατήριο, και τώρα μένει σε άλλη χώρα σε μία προσπάθεια να ορθοποδήσει. Φοβάται ακόμα όμως να κάνει φίλους και να αποκαλύψει ότι είναι γκέι. «Ακόμη και πριν από τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν κανείς δεν με δεχόταν λόγω του σεξουαλικού μου προσανατολισμού. Η ζωή ήταν πάντα δύσκολη και συνεχίζω να ζω στα όρια» λέει.
«Οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί έγιναν στόχος του Daesh και πολλοί βασανίστηκαν. Δεν ζούσαμε ποτέ ειρηνικά. Όταν οι Ταλιμπάν με μαχαίρωσαν, μου είπαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχω και δεν έχω θέση στο Ισλάμ. Ούτε έχω δικαίωμα να ζω».
Την ίδια ώρα ο Μπιλάλ εξακολουθεί να ζει κάτω από αυξανόμενες απειλές στο Αφγανιστάν.
Εξιστορώντας την εμπειρία του, λέει ο ίδιος: «Με βασάνισαν για 20 μέρες και προσπάθησαν να με βάλουν να ομολογήσω στην κάμερα ότι είμαι ομοφυλόφιλος για να με λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου. Επαναλάμβαναν τα βασανιστήρια κάθε μέρα και με πετούσαν πίσω στο μπάνιο στο τέλος της ημέρας. Νόμιζα ότι ήμουν νεκρός μέχρι που μια μέρα πάλευα να αναπνεύσω και μου έλυσαν τα πόδια».
Ο Μπιλάλ ξέφυγε εκείνη την ημέρα και έφτασε σε ένα κοντινό χωριό. Μια οικογένεια τον βρήκε και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες στα βαθιά του τραύματα. Ευγνώμων για τη βοήθειά τους, εξηγεί, «Ήταν 3 τα ξημερώματα και αυτή η οικογένεια μου έδωσε ψωμί και νερό. Μου έδωσαν ένα κρεβάτι για να κοιμηθώ».
Αφού έμεινε εκεί για μερικές μέρες, ο Μπιλάλ ήρθε σε επαφή με τους φίλους του και μετακόμισε, μέχρι που μια μέρα ήρθε σε επαφή με τον Σαντάτ μέσω των social media.
Ο Σαντάτ κατάφερε να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα Ωστόσο, με την τρέχουσα αναμονή στις εκκενώσεις, παραμένει ασαφές πότε και αν θα μπορέσει να φύγει αυτός και άλλοι Αφγανοί που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
«Πες τους ότι υπάρχουμε, χρειαζόμαστε σωτηρία και θέλουμε να επιβιώσουμε», λέει ο Μπιλάλ στον δημοσιογράφο του quint, απευθύνοντας μία ύστατη έκκληση για τη σωτηρία τους.
Με πληροφορίες του quint.com