Χτυπούν νοσοκομεία της Ουκρανίας- Ένα τραυματισμένο κορίτσι σε δωμάτιο «φρούριο»

Χτυπούν νοσοκομεία της Ουκρανίας- Ένα τραυματισμένο κορίτσι σε δωμάτιο «φρούριο» Facebook Twitter
0

Στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τα νοσοκομεία δεν γλιτώνουν από τις επιθέσεις, με καταστροφικές συνέπειες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη επιβεβαιώσει 64 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, καταγράφοντας 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς. 

Μία φωτογραφία, με μια μικρή ασθενή, καταγράφει ίσως με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην υγειονομική περίθαλψη της εμπόλεμης Ουκρανίας. Πρόκειται για φωτογραφία της Liberation, που δημοσίευσε στο Twitter ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Πάβλο Κοβτόνιουκ. 

«Δίνω τόσο πολλές συνεντεύξεις αυτές τις ημέρες. Η πιο συχνή ερώτηση είναι πώς επηρεάζεται από τον πόλεμο το σύστημα υγείας της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πώς», έγραψε ο Κοβτόνιουκ, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία. 

«Αυτό το κορίτσι, η Μιλένα, τραυματίστηκε από στρατιωτικές ενέργειες στη νότια Ουκρανία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων της Ζαπορίζια, που υποδέχεται ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη, μια πόλη η οποία έχει σχεδόν αφανιστεί. Ο ρωσικός στρατός διαρκώς επιτίθεται σε νοσοκομεία. 61 επιθέσεις έως σήμερα. Το νοσοκομείο Παίδων της Ζαπορίζια δεν έχει βομβαρδιστεί», ανέφερε σε επόμενες αναρτήσεις που έκανε την Τετάρτη. 

Εκτός από τις 64 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, που έχει ήδη επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ, είναι σε διαδικασία να επαληθεύσει περαιτέρω τέτοια πλήγματα. «Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στην υγεία. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι τους δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι στόχος», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. 

Οι εσκεμμένες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις συνιστούν έγκλημα πολέμου. Η συνθήκη της Γενεύης προβλέπει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι υγειονομικοί πρέπει να θεωρούνται ουδέτερες πλευρές μιας σύγκρουσης και να τους επιτρέπεται να συνεχιστεί η δουλειά τους. 

Εκτός όμως από τα πλήγματα σε νοσοκομεία, σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε για «εξαιρετικό κίνδυνο για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, HIV και φυματίωση, που αποτελούν τις κορυφαίες αιτίες θνησιμότητας στη χώρα», λόγω της διατάραξης του συστήματος υγείας της χώρας. 

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Οργανισμού υπενθυμίζουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και αποτελεί μια ανησυχητική απειλή για τους Ουκρανούς πολίτες. Μόνο το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ κάποιες από τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία, έχουν παρόμοιο ή και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. 

Επιπλέον, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έξαρσης περιπτώσεων φυματίωσης και πολιομυελίτιδας που ανιχνεύθηκαν στη χώρα λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Η ιλαρά επίσης θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο, ενώ στη Μαριούπολη το 2011 είχαν εντοπιστεί κρούσματα χολέρας. 

Με πληροφορίες από Washington Post
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM