Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα διαταράξουν την αγορά για άλλους, αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την ρωσική εισβολή και δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας.
Επίσης, αποφάσισαν συμβιβασμό ως προς το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές.
Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να ειδοποιούν την Επιτροπή εάν θέλουν να λάβουν μέτρα που θα αντίκεινται στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινά μέτρα, που δεν θα υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Μάιο να παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» επισήμανε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για τη μειωμένη φορολογία και στο πλαφόν στις τιμές.
«Όλες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε επίσης.
Σημείωσε δε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν υπέρ «ειδικής μεταχείρισης» της Ιβηρικής Χερσονήσου όσον αφορά στο ενεργειακό ερωτηθείσα σχετικά σημειώνοντας ότι «έχει μία πολύ ειδική κατάσταση. Το ενεργειακό μίγμα έχει υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων που είναι πολύ καλό και μόνο με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα γι' αυτό συμφωνήσαμε σε ειδική μεταχείριση έτσι ώστε η Ιβηρική να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ειδική κατάσταση».
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προβεί σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με εκείνου που ακολούθησε το μπλοκ όταν αγόρασε εμβόλια για τον COVID-19 για λογαριασμό των κρατών μελών.
Ωστόσο, η ΕΕ παρέμεινε διχασμένη ως προς το αν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και αν θα προχωρήσει σε επιπλέον κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία δίχασε και χαρακτηρίστηκε ως οικονομικά επικίνδυνη.
Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία ήταν από τις πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την επιβολή απαγόρευσης στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στο παρόν πλαίσιο των πολύ υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή αποφάσισε πως είναι έτοιμη να αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος που κοινοποιείται από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διατάξεις των Συνθηκών και του Κανονισμού 2019/943, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δεν προέκυψε κοινή θέση ούτε για το αίτημα της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ότι οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, και εάν η Επιτροπή θα λάβει εντολή να το αντιμετωπίσει.
Η απαίτηση του Κρεμλίνου θέτει ένα δίλημμα για τις χώρες που εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια, επειδή, συμφωνώντας με αυτήν, θα στήριζαν το ρούβλι και θα διοχέτευαν σκληρό νόμισμα στη Μόσχα - αλλά η άρνησή τους θα μπορούσε να σημαίνει εξάντληση των ενεργειακών τους αποθεμάτων.
Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, ο οποίος υποστήριξε την πίεση των χωρών της Νότιας Ευρώπης για παρέμβαση στην αγορά, είπε ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετώπισαν αυξανόμενη δημόσια πίεση.
«Η ΕΕ δεν αφορά μόνο μεγάλες αρχές, μεγάλες συναντήσεις και Αμερικανούς προέδρους», είπε.
«Σήμερα αφορά τα καθημερινά ζητήματα του λαού και αυτό είναι το τιμολόγιο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου του λαού, και αυτός είναι ο αντίκτυπος που βλέπουμε σήμερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.
«Είμαστε σε πόλεμο και σε έναν πόλεμο πρέπει να λάβετε έκτακτα μέτρα».
Σε ό,τι αφορά στην άμυνα, η ΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Υπενθυμίζοντας την ατζέντα των Βερσαλλιών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση σχετικά με ασφάλεια και άμυνα, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη που είναι σημαντική αλλαγή στο στρατηγικό της περιβάλλον».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία παρέχει τη στρατηγική καθοδήγηση για την επόμενη δεκαετία και ορίζει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων, τρόπων και μέσων, και σαφείς στόχους που απαιτούνται για αυτή τη νέα ώθηση».
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του αναφέρει και την επανεκλογή του Σαρλ Μισέλ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από 1 Ιουνίου 2022 έως 30 Νοεμβρίου 2024.
Με πληροφορίες του Reuters/consilium.europa.eu