Πεντάγωνο: Μεγάλο πλήγμα η βύθιση του Moskva- Θα επηρεάσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ρώσων

Πεντάγωνο: Μεγάλο πλήγμα η βύθιση του Moskva- Θα επηρεάσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ρώσων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. 

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε, ενώ ρυμουλκούνταν σε λιμάνι. Το Κίεβο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι έπληξε το Moskva με πυραύλους Neptune, αλλά η Μόσχα ανέφερε ότι στο καταδρομικό προκλήθηκε πυρκαγιά και ακολούθησε έκρηξη πυρομαχικών, χωρίς να κάνει λόγο για ουκρανική επίθεση. 

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε επίσημα, από ανεξάρτητες πηγές, τι ακριβώς συνέβη στο πλοίο», δήλωσε ο Κίρμπι, αλλά συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση ούτε να διαψεύσει την εκδοχή του Κιέβου. «Είναι πιθανό να το έπληξαν με πύραυλο ή πυραύλους Neptune, που έχουν την εμβέλεια για τέτοιο χτύπημα», συμπλήρωσε. 

«Ξεκάθαρα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο με μεγάλες δυνατότητες, που ήταν ένα “κλειδί” για τις προσπάθειές τους για ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, μιλώντας σε CNN. «Θα έχει συνέπειες στις επιχειρησιακές ικανότητές τους», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις. 

Ο Κίρμπι ρωτήθηκε και για το ρωσικό κονβόι στρατιωτικών οχημάτων που κινείται προς την ανατολική Ουκρανία. «Σίγουρα οι Ουκρανοί δεν χρειάζεται να περιμένουν να τους επιτεθεί (το κονβόι). Το είδαμε και στο κονβόι από τον βορρά, που “κόλλησε” λόγω των επιθέσεων στην κεφαλή του και κατά μήκος του. Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ουκρανών, αλλά δεν θα περιμένουν, έχουν τις ικανότητες να επιτεθούν», δήλωσε. 

Εκρήξεις στο Κίεβο 

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. 

Οι εκρήξεις στην πρωτεύουσα φαίνεται να είναι από τις πιο σημαντικές στην περιοχή από τη στιγμή που αποσύρθηκαν από εκεί τα ρωσικά στρατεύματα, προκειμένου να επικεντρωθούν στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, σημειώνει το Reuters. 

Επίσης, εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, στο Χάρκοβο στα ανατολικά και στην πόλη Ιβάνο- Φράνκιβσκ, στη δυτική Ουκρανία. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι απώθησαν επιθέσεις στις πόλεις Ποπάσνα και Ρουμπίζνε, αμφότερες βόρεια της Μαριούπολης, όπως και ότι καταστράφηκαν αρκετά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. 

Ζελένσκι: Δεν μας ήξεραν, γίναμε ήρωες

Στο μεταξύ, στο νέο μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε τη γενναιότητα των Ουκρανών, καθώς ο πόλεμος έφτασε τις 50 ημέρες. 

«Έχουμε αντέξει ήδη 50 ημέρες. 50 ημέρες ρωσικής εισβολής, παρότι οι κατακτητές μας έδιναν το πολύ πέντε ημέρες», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«Θυμάμαι την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Θυμάμαι τι μου είπαν στις 24 Φεβρουαρίου. Για να το θέσω ήπια, κανένας δεν ήταν σίγουρος ότι θα αντέξουμε. Όλοι συμπόνεσαν. Πολλοί από αυτούς με συμβούλευσαν να φύγω από τη χώρα. Με συμβούλευσαν ουσιαστικά να παραδοθώ στην τυραννία», συνέχισε. 

«Αλλά δεν μας ήξεραν. Δεν ήξεραν πόσο γενναίοι είναι οι Ουκρανοί, πόσο εκτιμάμε την ελευθερία. Την ευκαιρία μας να ζήσουμε όπως θέλουμε», τόνισε. Τα ρωσικά στρατεύματα «ήδη επαναλαμβάνουν στα εδάφη μας αυτά που η Ευρώπη είδε μόνο στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε και επέκρινε τις κυρώσεις της δύσης. 

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι ένα επίτευγμα. Ένα επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών», υπογράμμισε. «Στις 50 ημέρες αυτού του πολέμου, η Ουκρανία έγινε ένας ήρωας για τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο. Για εκείνους που έχουν το κουράγιο να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Για εκείνους που δεν δηλητηριάζονται από την προπαγάνδα. Όλοι έχουμε γίνει ήρωες. Όλοι οι Ουκρανοί που άντεξαν και δεν τα παράτησαν. Και θα νικήσουμε. Θα επιστρέψουμε στην ειρήνη. Είμαι σίγουρος για αυτό», τόνισε ακόμη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM