Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για ένα πλήρες εμπάργκο ή για τιμωρητικούς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Την ίδια ώρα, ο Βάντιμ Ντομπρόβσκις προανήγγειλε «έξυπνες κυρώσεις» από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μπορέλ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Το 2020 το 26% του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ ήταν από τη Ρωσία.
Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο, καθώς θεωρούν ότι αυτές οι αγορές ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.
«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Μπορέλ. «Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε.
«Έξυπνες κυρώσεις»
Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει «έξυπνες κυρώσεις» στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», δήλωσε στους Times.
Οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, διευκρίνισε, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη δαπανά περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία, περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο, και περί τα 25 εκατ. δολάρια την ημέρα για άνθρακα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters