Πέθανε η Régine, γνωστή ως «βασίλισσα της νύχτας»

Πέθανε η Régine, γνωστή ως «βασίλισσα της νύχτας» Facebook Twitter
GETTY
0

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών η Régine, κυρίαρχη μορφή της διασκέδασης, γνωστή και ως «βασίλισσα της νύχτας.

Επιχειρηματίας, τραγουδίστρια και ηθοποιός, η Régine ήταν αυτή που η Françoise Sagan είχε βαπτίσει ως «η βασίλισσα των άγρυπνων νυχτών μας».

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η η εγγονή της, Daphné Rotcajg με δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η Régine μας άφησε ήσυχα την 1η Μαΐου στις 11 π.μ.». στην περιοχή του Παρισιού, ανέφερε.

Η Régina Zylberberg, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1929, στο Άντερλεχτ του Βελγίου, από Πολωνούς Εβραίους γονείς.

Ήταν 3 ετών όταν ο πατέρας της, ένας  τζογαδόρος, έχασε το οικογενειακό αρτοποιείο στο πόκερ.

Πέθανε η Régine, γνωστή ως «βασίλισσα της νύχτας» Facebook Twitter
Στο παρισινό σπίτι της, 1962
Πέθανε η Régine, γνωστή ως «βασίλισσα της νύχτας» Facebook Twitter
Πάρτυ στην ομώνυμη ντίσκο της
Πέθανε η Régine, γνωστή ως «βασίλισσα της νύχτας» Facebook Twitter
Στο κέντρο, έχοντας στα δεξιά της τον φίλο της Κάρλ Λάγκερφελντ

Στη συνέχεια, όλη η οικογένεια εγκατέλειψε το Βέλγιο για να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας της άνοιξε ένα καφέ, το La Lumière de Belleville.

Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει. Το 1952, διηύθυνε το Le Whisky à Gogo, με ένα τζουκ μποξ να παίζει χορευτική μουσική. Η Françoise Sagan «εγκαταστάθηκε» εκεί και αποφάσισε να δίνει από εκεί τις συνεντεύξεις της.

Το 1956, η Régine δημιούργησε και άνοιξε το δικό της νυχτερινό κέντρο, Chez Régine στην καρδιά του Saint-Germain-des-Prés. Η επιτυχία της ήταν άμεση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, άνοιξε το Le New Jimmy's στην περιοχή Montparnasse και έκανε όλο το Παρίσι να ταλαντεύεται με επιτυχίες που εισήγαγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμβάλλει έτσι στην επιτυχία νέων χορών όπως το twist ή το cha-cha-cha. Η ίδια καλωσορίζει αυτούς που αποκαλούνται πλέον σταρ, τους λογοτέχνες, τους κωμικούς και τους πλούσιους ξενύχτηδες.

Έτσι γεννήθηκε η «βασίλισσα της νύχτας». Η αυτοκρατορία της θα επεκταθεί σε 23 κλαμπ σε όλο τον κόσμο.

Το 1987, η Régine μίλησε στη Le Monde για την αγάπη της για αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της νύχτας, όταν «οι άνθρωποι είναι πιο εύθραυστοι, πιο ανοιχτοί στο συναίσθημα, στη φιλία. Δε φορούν πλέον την επαγγελματική τους μάσκα. Δεν χρειάζεται πλέον να παλεύουν για να υπερασπιστούν αυτό που πουλάνε. Η αφοσίωση στα μέρη είναι σημαντική. Οι ντίσκο μου για μένα, είναι λίγο σαν το σπίτι όπου επιστρέφουμε αφού μας έχουν τσιμπήσει τον ποπό σε ένα κάπως άβολο μέρος. Είναι η επιστροφή στο σπίτι».

Η Régine ήταν ιδιοκτήτρια 23 νυχτερινών κέντρων που έφεραν το μικρό της όνομα σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το μυθικό "Chez Régine", κοντά στην αριστοκρατική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι.

Το μικρό της όνομα έχει γίνει έτσι «το έμβλημα της ξέφρενης νύχτας μέχρι το ξημέρωμα, η ίδια να χορεύει στην πίστα μέχρι το κλείσιμο», θυμάται ο Pierre Palmade.


Η Régine εργάστηκε σε δισκάδικο και ως μπαργούμαν πριν ανοίξει το πρώτο της νυχτερινό κέντρο διασκέδασης τη δεκαετία του 1950.

Αργότερα, ο Serge Gainsbourg, που λάτρεψε τη φωνή της, έγραψε πολλά τραγούδια για εκείνη, συμπεριλαμβανομένου του "Les P'tits papiers" το 1965.

Αυτό το τραγούδι παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία της, μαζί με τα "La grande Zoa", "Azzurro" και " Patchouli Chinchilla».

Στη δεκαετία του 1960, τραγούδησε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, και έγινε, κυρίως με την Edith Piaf, μια από τις ελάχιστες Γαλλίδες που έχουν κατακτήσει την Αμερική.

Ο τραγουδιστής Renaud, ο οποίος είχε γράψει και αρκετά τραγούδια για την Régine, τη θεώρησε την τελευταία ιστορική εκπρόσωπο του γαλλικού τραγουδιού.

Με τα χρόνια, πολλοί της πρόσφεραν τραγούδια, όπως ο Charles Aznavour ("Nounours"), ο Henri Salvador ("Oublie-moi") ή η Barbara ("Gueule de nuit").

Η Régine εμφανίστηκε και σε πολλές ταινίες, όπως το «Les Ripoux» του Κλοντ Ζίντι, το «Jeu ​​de massacres» του Αλέν Τζεσούα και το «Robert et Robert» του Κλοντ Λελούς.

Το 1992 ανέλαβε έναν από τους ναούς της παρισινής νυχτερινής ζωής, το Palace. Όμως, μετά από πολλές νομικές διαμάχες που σχετίζονται με ναρκωτικά, το θρυλικό κλαμπ έκλεισε το 1996.

Το 2003 η Régine αποχαιρέτησε τον κόσμο της νύχτας πουλώντας όλα τα καταστήματά της αν και παρέμεινε η ιδιοκτήτρια της επωνυμίας.

Τα κόκκινα μαλλιά της, τα λεοπάρ ρούχα και η αστείρευτη αναίδειά της την έκαναν ίσως μία από τις πιο διάσημες παριζιάνικες φιγούρες.

Με πληροφορίες των LeMonde/AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Πολιτισμός / Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Είχε αγοράσει το έργο για 6,2 εκατ. ευρώ - Η μπανάνα είχε αγοραστεί για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο με φρούτα στο Μανχάταν - Ο αγοραστής δεσμεύθηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες και να τις μοιράσει στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Ο δημιουργός της ταινίας αποκάλυψε ότι είχε οραματιστεί ένα σίκουελ για την ταινία, ενώ ο Χιου Γκραντ έχει δηλώσει ότι πολύ θα ήθελε να γυρίσει τη συνέχεια του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», παρότι «απεχθάνεται» τον χαρακτήρα του
LIFO NEWSROOM
Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Το κάποτε μυθικών διαστάσεων «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η επιστροφή του Οδυσσέα Ρέιφ Φάινς, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Tack» και τρεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM