ΕΕ: Έτοιμο το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Προς έγκριση το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
0

Νέο πακέτο κυρώσεων επί των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία, μετά τη στροφή της Γερμανίας, του μεγαλύτερου ενεργειακού πελάτη της Ρωσίας, που θα μπορούσε να στερήσει από τη Μόσχα μεγάλη εισροή εσόδων σε διάστημα λίγων ημερών.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία γίνονται εν μέσω ελπίδων για περαιτέρω εκκένωση της υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες πόλης της Μαριούπολης. 

Στόχος είναι η συμφωνία για το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας.

Τι θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει έκτο πακέτο κυρώσεων αυτήν την εβδομάδα σε βάρος της Ρωσίας - που ίσως περιλαμβάνει και την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η εξαγωγή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη, που μέχρι στιγμής έχει εξαιρεθεί από τις διεθνείς κυρώσεις, χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. 

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Χθες, Δευτέρα, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει ένα άμεσο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η Γερμανία είναι έτοιμη να ανεχτεί ένα πετρελαϊκό εμπάργκο» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

«Το πακέτο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή βήματα για μπλοκάρισμα των ρωσικών εσόδων από ενεργειακές πηγές» διεμήνυσε στο τελευταίο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM