Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα- Για πρώτη φορά από το 2000

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα- Για πρώτη φορά από το 2000 Facebook Twitter
0

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα βασικά επιτόκια, για πρώτη φορά από το 2000 και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην ίδια αύξηση και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μια πιο επιθετική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

Τα βασικά επιτόκια πλέον θα κυμαίνονται από 0,75% έως 1%, ανακοίνωσε η Fed. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις, έπειτα από το 0,25% του Μαρτίου. 

Οι αυξήσεις αναμένονται να συνεχιστούν. Το Economist Intelligence Unit εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει επτά φορές τα επιτόκια φέτος, φτάνοντας στο 2,9% στις αρχές του 2023. Επίσης, ξεκινώντας από τον Ιούνιο η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, σε άλλη μια προσπάθεια για να μετριάσει την πληθωριστική πίεση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed επεσήμανε ότι παρότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, παρέμειναν ισχυρές οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων. 

Όμως, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπλοκές για την αμερικανική οικονομία που παραμένουν «πολύ αβέβαιες» και ότι τα lockdown στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού «είναι πιθανό να επιδεινώσουν» τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM