Οι ηγέτες των κρατών-μελών της G7 συνεδρίασαν σήμερα, Κυριακή, μέσω τηλεδιάσκεψης την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Ουκρανία. Συμβολικά, συμμετείχε στη συνεδρίαση και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στην κοινή δήλωση των ηγετών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τονίζεται πως 77 χρόνια μετά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και το «καθεστώς του επιλέγουν να εισβάλουν στην Ουκρανία σε έναν απρόκλητο πόλεμο».
«Οι ενέργειές του ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της. Με την εισβολή και τις ενέργειές της στην Ουκρανία από το 2014, η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ιδίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σχεδιάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γλιτώσουν οι επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου».
Κατά τη συνεδρίαση, ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε διαβεβαίωση όσον αφορά στην «πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη στη θαρραλέα άμυνα της Ουκρανίας για την εδαφική ακεραιότητα και τον αγώνα για την ειρήνη, ευημερία και το δημοκρατικό μέλλον εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως ο στρατός της χώρας του επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και υπογράμμισε πως στηρίζεται στους διεθνείς εταίρους και ειδικά τα μέλη της G7.
«Σήμερα, εμείς, οι G7, διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τη συνεχή μας ετοιμότητα να αναλάβουμε περαιτέρω δεσμεύσεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και αμυντική μας βοήθεια προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (…) και θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Συμπληρώνεται πως δεν θα σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες να «λογοδοτήσει ο πρόεδρος Πούτιν και οι αρχιτέκτονες και συνεργοί της αγριότητας, μεταξύ των οποίων και ο Λουκασένκο και το καθεστώς στη Λευκορωσία».
Εν συνεχεία, γίνεται λόγος για τις κυρώσεις που αναμένονται κατά της Ρωσίας, με πρώτη τη «δέσμευση για σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».
Θα συνεχιστούν τα μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών, αλλά και η καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας, όπως και η στοχοποίηση του κύκλου του προέδρου Πούτιν.
«Ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό σοβαρή πίεση. Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό της και όλες τις άλλες δραστηριότητες που παρεμποδίζουν περαιτέρω την ουκρανική παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Η αποτυχία της να το πράξει θα θεωρηθεί ως επίθεση στην παγκόσμια σίτιση. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να συνεχίσει να παράγει, ενόψει της επόμενης περιόδου συγκομιδής και να εξάγει, μεταξύ άλλων μέσω εναλλακτικών οδών» αναφέρεται, ακόμα.
«Οι δέσμες κυρώσεών μας είναι προσεκτικά στοχευμένες, ώστε να μην παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αποφύγουμε περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων που επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους. Η G7 και η Ουκρανία στέκονται ενωμένες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το δημοκρατικό μέλλον της Ουκρανίας. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας» καταλήγει η κοινή δήλωση.