Ένταση προκλήθηκε στη Γαύδο, σχετικά με τις αυτοσχέδιες καλύβες που υπάρχουν σε παραλίες του νησιού.
Η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για το γκρέμισμα των σκηνών και των αυτοσχέδιων καλυβών, όπου ζουν κάποιοι άνθρωποι χειμώνα και καλοκαίρι.
Την περασμένη Τετάρτη, μπουλντόζα του δήμου Γαύδου προχώρησε στο γκρέμισμα μιας αυτοσχέδιας καλύβας στην παραλία Σαρακήνικο, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση. Όμως, προκλήθηκε ένταση όταν η δήμαρχος του νησιού πήγε την Παρασκευή σε άλλη αυτοσχέδια καλύβα και ήρθε σε αντιπαράθεση με άτομα που βρίσκονταν εκεί. Ανάλογες κατασκευές υπάρχουν και στις παραλίες Λαβρακάς και Άη Γιάννης.
«Κατασκευές που απαγορεύονται εκ του νόμου»
Οι ενέργειες αυτές «συνέπεσαν» με την προβολή της εκπομπής «Αυτοψία» στον Alpha, με ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Με αφορμή αυτή την εκπομπή, όπως και άλλα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για το θέμα, ο δήμος Γαύδου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «στοχοποίηση» της δημάρχου και μελών της δημοτικής αρχής που επιχειρήθηκε από ΜΜΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο δήμος επισημαίνει πως η Γαύδος είναι προστατευόμενο νησί του δικτύου Natura, ενώ σε αρκετές περιοχές η πρόσβαση με όχημα είναι ακατόρθωτη. «Σε τέτοιες περιοχές διαμένουν οι χαρακτηριζόμενοι “survivors” σε πρόχειρα καταλύματα που έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Προφανώς, μόνιμες και ημιμόνιμες παράνομες κατασκευές απαγορεύονται εκ του νόμου. Δυστυχώς, στις εκκλήσεις μας για να μην στήνονται κατασκευές και να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες, δεν εισακούγονται. Οι αρχές “νίπτουν τας χείρας τους” και επομένως ο ρόλος του “κακού” που εφαρμόζει τους νόμους εναπόκειται στην εν συναίσθηση των μελών του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί όλοι εσείς που μας κουνάτε το δάχτυλο και μας απειλείτε νυχθημερόν, τι θα γίνει εάν μια πυρκαγιά ξεσπάσει στο νησί μας σε εκείνο το μέρος που οι “survivors ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν”; Θα έχετε την ίδια ευαισθησία για το περιβάλλον μας, όπως τώρα που μας απειλείτε διότι καταλάβατε μέσα από ένα δελτίο ειδήσεων ότι είμαστε οι “εχθροί” σας; Αναρωτηθήκατε ποτέ, αν έχετε το δικαίωμα να πάτε να κατασκηνώσετε με τέτοιου είδους καταλύματα όπου θέλετε στην υπόλοιπη Ελλάδα; Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι θα γινόταν σε αυτόν τον μοναδικό και παρθένο φυσικό θησαυρό, αν αντί για 20-30 “survivors”, αύριο μεθαύριο ήθελαν άλλοι 10.000 “survivors” να φτιάξουν τέτοιου είδους καταλύματα;», συνεχίζει η ανακοίνωση του δήμου.
Τέλος, ο δήμος Γαύδου υπογραμμίζει ότι «καμία εκπομπή, δημοσίευμα και κανένας “survivor” δεν είναι πάνω από τη δημοκρατία, το νόμο και τον τόπο μας! Όποιες κι αν είναι οι πιέσεις, όποιες κι αν είναι οι απειλές που δεχόμαστε, όποια κι αν είναι τα "συμφέροντα" που "ενοχλούνται" από τη διοίκησή μας, ως δημοτική αρχή θα παραμείνουμε πιστοί στο σύνταγμα και στον όρκο που δώσαμε ως εκλεγμένοι δημοκρατικά πολίτες από τους συνδημότες μας».
Η ανάρτηση της Ρένεση
Θέση για την υπόθεση πήρε και η Κλέλια Ρένεση, σχολιάζοντας με ανάρτηση στα social media ότι «φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του» αυτό το «καταφύγιο των ποιητών, των ονειροπόλων, των ασυμβίβαστων».
«Μαθαίνουμε οτι στην Γαύδο αποφασίστηκε το ξερίζωμα των μόνιμων κατασκηνωτών και σήμερα κιόλας ξηλώθηκαν πολλές καβάτζες. Αυτό το καταφύγιο των άγριων πετούμενων, των ποιητών, των ονειροπόλων , των ασυμβίβαστων , των ερημιτών, των φυσιολατρών, των μοναχών φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του…», γράφει στη μακροσκελή της ανάρτηση.
«ΟΚ, το εμπεδώσαμε. Όλοι θα πρέπει να παραθερίζουμε σε οργανωμένα κλουβιά, να δροσιζόμαστε στη θάλασσα σε σειρά προτεραιότητας, να πληρώνουμε και για τον ήλιο που μας κοιτάει, και βεβαίως να είμαστε φρόνιμοι, συνεπείς και φιλήσυχοι πολίτες και προπάντως υπέροχοι ΠΕΛΑΤΕΣ. Όλους τους παραδείσους της χώρας μας να τους δίνουμε απλόχερα σε μεγαλοεπενδυτές που θα φέρουν φράγκα και έτσι να μην μένει μια θέση κάτω απ’ τον ήλιο που μας χάιδεψε παρά μόνο αν τους τα ακουμπάμε», συνεχίζει.
«Όταν έγραψα τον στίχο “την Γαύδο να την κλέψουμε απ’ τον χάρτη” έκανα μια ευχή να μην φτάσουν εκεί οι “καθωσπρεπισμοί” της άρρωστης βαριά κοινωνίας μας. Όπως φαίνεται δεν έπιασε. Το τραγούδι αυτό το έγραψα κάτω απ’ τον κέδρο που με φιλοξενούσε, με τα πόδια μου βαθιά χωμένα στην άμμο , συνδεδεμένη με τη γη που με αγκάλιαζε... χωρίς κλειδιά, χωρίς σκεπή, χωρίς ρεύμα, χωρίς φως... ελεύθερη. Σ’όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθώ, μιλάω για το πόσα μου έμαθε αυτό το νησί. Για μένα και για σένα. Μεγάλο κρίμα», καταλήγει.