Επιστολή στις δημοτικές αρχές αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στέλνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) εκφράζοντας «προβληματισμό και έντονη ανησυχία για την κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται στην περίμετρο των κτιρίων που στεγάζουν την κεντρική σκηνή και τις διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου» στην Ομόνοια.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ενώ κοινοποιείται και στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Μόλις δύο στενά κάτω από την πλατεία Ομονοίας η ανομία και οι παραβατικές συμπεριφορές αυξάνονται καθημερινά. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι η έντονη υποβάθμιση της και η καθημερινή αγωνία ημών αλλά και των επισκεπτών για την ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα», αναφέρεται στην επιστολή.
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, στο πίσω μέρος του κτηρίου της δημοτικής αστυνομίας, «διενεργείται ανενόχλητα το "επίσημο" εμπόριο, η διακίνηση και η διανομή των ναρκωτικών ουσιών του κέντρου της Αθήνας.
Καθημερινά, σχεδόν όλο το 24ωρο, η περιοχή μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης διακινητών και εξαρτημένων ατόμων με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια κατ´ αρχήν των ίδιων και κατά συνέπεια όλων μας».
«Τόσο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια όσο και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μετατρέπονται σε κρυψώνες, καταφύγια αλλά και αφοδευτήρια», σημειώνει ο Σύλλογος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «αδιαφορία και η έλλειψη βούλησης, τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της εμπορίας και διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».
«Όπως επανειλημμένα οι θεατές των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου έχουν επισημάνει, κατά την αποχώρησή τους ο φόβος εξαπλώνεται, αφού ο φωτισμός τη νύχτα μειώνεται, η επιθετική παρενόχληση σε συνδυασμό με την επαιτεία βρίσκουν έδαφος με αποτέλεσμα εκτός από την υγεία να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο και σε αμφισβήτηση η ασφάλεια όλων των ανθρώπων», τονίζεται στην επιστολή.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι «αν δε δοθεί άμεσα λύση, τόσο για τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας, όσο και για τη διαρκή υποβάθμιση της περιοχής λόγω του εμπορίου ναρκωτικών, η ανάδειξη του προβλήματος μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις θα αποτελέσει μονόδρομο για την υπεράσπιση της περιοχής που ζούμε και εργαζόμαστε».
«Κινητοποιήσεις που στόχο θα έχουν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την επίλυση του προβλήματος που τα τελευταία τρία χρόνια γιγαντώνεται τείνοντας να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΕΘ, Σπετσιέρης Γεράσιμος και ο γενικός γραμματέας, Κολοβός Βασίλης.