Οι μισοί και πλέον άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, δύο χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στην έρευνα μετείχαν 1.192 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με οξεία Covid-19 σε νοσοκομείο της Γουχάν, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 29 Μαΐου του 2020. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συγκεκριμένων έπειτα από 6 μήνες, έναν χρόνο και δύο χρόνια. Η μέση ηλικία των ασθενών, όταν πήραν εξιτήριο, ήταν τα 57 έτη.
Η αξιολόγηση περιελάμβανε περπάτημα για έξι λεπτά, εργαστηριακά τεστ και ερωτηματολόγια για τα συμπτώματα, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής σχετικά με την υγεία, ενώ οι μετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν και αν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Για να βγουν συμπεράσματα από την αξιολόγηση έπειτα από δύο χρόνια, έγινε σύγκριση με ομάδα από τον γενικό πληθυσμό χωρίς ιστορικό μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Έξι μήνες αφότου νόσησαν, το 68% των ασθενών ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα long Covid. Δύο χρόνια μετά τη μόλυνση, το 55% ανέφεραν ακόμη συμπτώματα. Η κόπωση και η μυική αδυναμία ήταν εκείνα που ανέφεραν πιο συχνά. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσησής τους, δύο χρόνια μετά, ένας στους δέκα ασθενείς- το 11%- δεν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.
Επίσης, δύο χρόνια μετά τη νόσηση, όσοι είχαν νοσήσει είχαν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό: το 31% ανέφεραν κόπωση ή μυική αδυναμία και το ίδιο ποσοστό δυσκολία στον ύπνο. Από τους μετέχοντες στην έρευνα που δεν είχαν νοσήσει, αυτά τα συμπτώματα ανέφεραν το 5% και το 14% αντίστοιχα.
Όσοι είχαν νοσήσει ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις, ζαλάδα ή πονοκέφαλοι. Στα ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής, οι ασθενείς ανέφεραν πιο συχνά πόνο ή δυσφορία και άγχος ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό ασθενών που έχουν νοσηλευτεί λόγω Covid-19, ενώ έχουν ξεπεράσει την αρχική μόλυνση, χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια για να αναρρώσουν πλήρως», είπε ο καθηγητής Μπιν Κάο, επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Respiratory Medicine.
Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη τους. Μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τα στοιχεία προέρχονται από ένα κέντρο, στην αρχή της πανδημίας και αυτά μπορεί να διαφέρουν σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των ασθενών οι οποίοι μολύνθηκαν με μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν στη συνέχεια.
«Η συνεχής παρακολούθηση όσων έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα εκείνων με συμπτώματα long Covid είναι απαραίτητη προκειμένου να καταλάβουμε την πορεία της ασθένειας», υπογράμμισε ο Κάο.
Με πληροφορίες από Guardian