Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Χάρκοβο

Κατεστραμμένο τανκ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Χάρκοβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη. 

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από μια αιματηρή μάχη οι Ρώσοι φαίνεται να αποσύρονται από τις θέσεις τους γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.  

Επίσης, ο τοπικός κυβερνήτης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι σήμερα, Σάββατο, σταμάτησε ο αδιάκοπος βομβαρδισμός της περιοχής, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπίθεση κοντά στην πόλη Ίζιουμ, περίπου 125 χιλιόμετρα νότια του Χαρκόβου. 

Εκκληση για παρέμβαση του Πεκίνου

Στο μεταξύ, Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη και οι συγγενείς τους έκαναν έκκληση στο Πεκίνο να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τους επιτρέψει να διαφύγουν με ασφάλεια, μέσω της Τουρκίας. 

«Έπειτα από όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένα πρόσωπο στον κόσμο στο οποίο θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί ο Πούτιν. Ελπίζουμε ότι η ισχυρή και καλή Κίνα μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το καλό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο η Νατάλια Ζαρίτσκα, της οποίας ο σύζυγος είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη χαλυβουργία της Μαριούπολης. 

«Ζητάμε από τον αξιότιμο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να εκφράσει αγάπη και ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες αξίες και την ανατολική σοφία και να συμμετάσχει στη διαδικασία της διάσωσης των υπερασπιστών της Μαριούπολης», συμπλήρωσε. 

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκες» οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον απεγκλωβισμό ενός «μεγάλου αριθμού» τραυματιών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ρώσων αιχμαλώτων του πολέμου. 

Ο υποδιοικητής του τάγματος του Αζόφ, Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, ανέφερε σε βίντεο στο YouTube ότι οι στρατιώτες του αντέχουν. «Ο εχθρός, με την υποστήριξη αεροπλάνων και του πυροβολικού, εξακολουθεί να επιτίθεται, αλλά συνεχίζουμε να τους απωθούμε», είπε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM