Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίστηκαν σήμερα, Κυριακή, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.
Διπλωμάτες θα προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο αύριο, Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από της έναρξη της Συνόδου Κορυφή, για την πρόταση που προβλέπει εξαίρεση των παραδόσεων μέσω αγωγών σε κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Όμως, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε ότι ακόμη υπάρχουν «υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες να ξεκαθαριστούν», προκειμένου να υπάρχει ελπίδα για μια συμφωνία προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας.
Τα μέτρα για τις εισαγωγές πετρελαίου είναι στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία. Μέτρα που είναι σε αναμονή εξαιτίας της Ουγγαρίας, η οποία υποστηρίζει ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι πλήγμα για την οικονομία της, επειδή δεν μπορεί να πάρει εύκολα προμήθειες από αλλού. Η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.
Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πετρέλαιο συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα αλλά δίχως πρόοδο και οι ηγέτες ήθελαν να υπάρχει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο, προκειμένου να μην υπάρξει μια εικόνα διάσπασης στην αντίδρασή τους απέναντι στη Μόσχα.
Για να αρθεί το αδιέξοδο η Κομισιόν πρότεινε η απαγόρευση να ισχύει μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει στην ΕΕ με τάνκερ. Κάτι που θα επιτρέψει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να συνεχίσουν να λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba για μια περίοδο, μέχρι να μπορέσουν να κάνουν διακανονισμό για εναλλακτικές προμήθειες.
Η Βουδαπέστη υποστηρίζει αυτή την πρόταση, σύμφωνα με αξιωματούχους, όμως οι συνομιλίες την Κυριακή «κόλλησαν» στη χρηματοδότηση της ΕΕ που θέλει η Ουγγαρία για να ενισχύσει τη χωρητικότητα αγωγού πετρελαίου από την Κροατία, αλλά και προκειμένου τα διυλιστήριά της να κάνουν τη μετάβαση από το ρωσικό στο πετρέλαιο Brent.
Αυτό θα συζητηθεί το πρωί της Δευτέρας, μαζί με το πρόβλημα για το πώς θα διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός, δεδομένων των υψηλότερων τιμών με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι χώρες που βασίζονται στα φορτία πετρελαίου Brent, εξαιτίας των κυρώσεων.