ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Θησαυροί στη νεκρόπολη της Σακκάρα: 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και αγάλματα θεών

Εντοπίστηκαν «θησαυροί» στη νεκρόπολη της Σακκάρα: 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και αγάλματα θεών Facebook Twitter
0

Μεγάλος θησαυρός αποτελούμενος από αρχαία χάλκινα αγάλματα και καλοδιατηρημένες σαρκοφάγους ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Σακκάρα, στα νότια του Καΐρου, στην Αίγυπτο.

Τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Άνουβις, Αμούν, Μιν, Όσιρις, Ίσιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ, ενώ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα ακέφαλο άγαλμα του θεοποιημένου αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, του κατασκευαστή της πυραμίδας της Σακκάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Εντοπίστηκαν «θησαυροί» στη νεκρόπολη της Σακκάρα: 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και αγάλματα θεών Facebook Twitter
Φωτ.: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Οι 250 ξύλινες σαρκοφάγοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από το 500 π.Χ. Σε μία από αυτές βρέθηκε ένας «ανέπαφος» και «σφραγισμένος» πάπυρος που μεταφέρθηκε αμέσως στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να φυλαχθεί και να αναλυθεί. Σύμφωνα με τον Ουαζίρι, ο πάπυρος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών.

Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα, το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές ελπίζουν ότι θα εγκαινιάσουν φέτος, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές.

Ευρήματα «θησαυροί» στη νεκρόπολη της Σακκάρα: Εντοπίστηκαν 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και αγάλματα θεών Facebook Twitter
Φωτ.: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Βρέθηκαν, επίσης, διάφορα καλλυντικά και κοσμήματα καθώς και δύο ξύλινα αγαλματίδια, με επιχρυσωμένα πρόσωπα, της Ίσιδας και της Νέφθυς.

Η νεκρόπολη της Σακκάρας, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ.

Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα σε όλον τον κόσμο. Ο Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης ιατρός και σύμβουλος του φαραώ, ήταν εκείνος που «έφερε επανάσταση» στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου, όπως είπε ο Μουστάφα Ουαζίρι, ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Εντοπίστηκαν «θησαυροί» στη νεκρόπολη της Σακκάρα: 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και αγάλματα θεών Facebook Twitter
Φωτ.: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

«Ο εντοπισμός του τάφου του Ιμχοτέπ» είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αρχαιολογικής αποστολής που έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις ανασκαφές στη Σακκάρα, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM