Μια μικρή μελέτη, με τη συμμετοχή μόλις 12 ασθενών με καρκίνο του ορθού στους οποίους χορηγήθηκε το ίδιο φάρμακο, είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι όγκοι τους εξαφανίστηκαν.
Οι όγκοι ήταν μη ανιχνεύσιμοι σε ιατρική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία, ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων. Ο δρ. Λούις Ντίας του Memorial Sloan Kettering Cancer Center- συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine- ανέφερε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη δοκιμή στην οποία η θεραπεία να εξαλείψει εντελώς τον καρκίνο σε κάθε ασθενή.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συνέβη στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε. Ο δρ. Άλαν Βένουκ, ειδικός στον καρκίνο του ορθού, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια- ο οποίος δεν ενεπλάκη στη μελέτη- δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. «Η ολοκληρωτική ύφεση σε κάθε ασθενή είναι κάτι ανήκουστο», ανέφερε.
Στη δοκιμή, που χρηματοδότησε η GlaxoSmithKline, χορηγήθηκε σε όλους τους ασθενείς dostarlimab, φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού. Αυτό «ξεσκεπάζει» τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει. Το φάρμακο χορηγούνταν στους ασθενείς κάθε τρεις εβδομάδες- για έξι μήνες- και κόστιζε περίπου 11.000 δολάρια η δόση.
Οι ασθενείς που μετείχαν στη δοκιμή θα ήταν αντιμέτωποι με εξαντλητικές θεραπείες- χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και πιθανόν χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του εντέρου, του ουροποιητικού και σεξουαλική δυσλειτουργία. Κάποιοι θα χρειάζονταν κολοστομία.
Ξεκίνησαν στη δοκιμή σκεπτόμενοι ότι, όταν τελειώσει, θα πρέπει να υποβληθούν σε αυτές τις διαδικασίες, επειδή κανένας τους δεν περίμενε πραγματικά ότι θα εξαφανίζονταν οι όγκοι τους. Όμως τους περίμενε μία έκπληξη. Δεν απαιτούνταν περαιτέρω θεραπεία. «Υπήρχαν πολλά δάκρυα χαράς», είπε η δρ. Άντρεα Σέρτσεκ, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center που συνέγραψε τη μελέτη.
Μία ακόμη έκπληξη, επεσήμανε ο δρ. Βένουκ, ήταν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν είχε σημαντικές κλινικές επιπλοκές. Κατά μέσο όρο, ένας στους πέντε ασθενείς έχουν κάποιου είδους ανεπιθύμητη αντίδραση σε φάρμακα αυτού του είδους.
Αν και οι περισσότερες παρενέργειες αντιμετωπίζονται εύκολα, έως και 3-5% των ασθενών που παίρνουν αναστολείς σημείων ελέγχουν έχουν πιο σοβαρές επιπλοκές που- σε κάποιες περιπτώσεις- οδηγούν σε μυική αδυναμία και δυσκολία στην κατάποση και τη μάσηση.
Η απουσία σημαντικών παρενεργειών, σύμφωνα με τον δρ. Βένουκ, σημαίνει ότι «είτε δεν είχαν αρκετούς ασθενείς, είτε, με κάποιο τρόπο, αυτοί οι καρκίνοι είναι απλά διαφορετικοί».
Η δρ. Χάνα Ζάνοφ, του Lineberger Comprehensive Cancer Center- η οποία δεν ενεπλάκη στην έρευνα- τη χαρακτήρισε μικρή αλλά ενδιαφέρουσα. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν είναι σαφές αν οι ασθενείς θεραπεύτηκαν.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να διαπιστωθεί αν μια κλινική πλήρης απόκριση στο dostarlimab ισοδυναμεί με ίαση», επεσήμανε. Η δρ. Κίμι Νγκ, ειδική στον ορθοκολικό καρκίνο στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είναι «άνευ προηγουμένου» και αξιοσημείωτα» και ότι θα πρέπει να επαναληφθούν.
Με πληροφορίες από NYT