Η Κίνα καθέλκυσε το τρίτο και πιο εξελιγμένο αεροπλανοφόρο της από το ναυπηγείο Τζιανγκνάν της Σαγκάης.
Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου από την Κίνα και θεωρείται τεχνολογικά πιο προηγμένο από τα δύο προηγούμενα. Το «Fujian», όπως ονομάστηκε, θα ενταχθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας αφού υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στη θάλασσα.
Κυριότερη εξέλιξη σε αυτό το τρίτο κινεζικό αεροπλανοφόρο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα, σοβιετικού σχεδιασμού είναι πως έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση των αεροσκαφών. Το σύστημα αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη απονήωση περισσότερων μαχητικών σε σύγκριση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επικλινείς ράμπες.
Άλλο πλεονέκτημα των καταπελτών είναι ότι τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν περισσότερα καύσιμα και όπλα.
Ο ειδικός σε εξοπλιστικά θέματα, Μάθιου Φουναϊόλε μίλησε για ένα «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» κάνοντας λόγο για ένα «σύγχρονο αεροπλανοφόρο».
Power of Peace Strengthened. Another video of the launch of the 3rd Chinese aircraft carrier "Fujian" in Shanghai. pic.twitter.com/Ep9HHnktic
— XIE Yongjun 解勇军 (@XIEYongjun_CHN) June 17, 2022
Η καθέλκυση του καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών σχέσεων, ειδικά για την Ταϊβάν, τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.
Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιαονίνγκ, τέθηκε σε υπηρεσία το 2012. Χρησίμευσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Αγοράστηκε δεύτερο χέρι από την Ουκρανία το 1998.
Η γνώση που κατακτήθηκε αξιοποιήθηκε κατόπιν για την κατασκευή του Σαντόνγκ, του πρώτου αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.
Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ