Η Αγία Τράπεζα της εκκλησίας Νιαμάτα στη Ρουάντα είναι καλυμμένη με ένα αιματοβαμμένο ύφασμα. Τα στασίδια της έχουν απομακρυνθεί και στη θέση τους στέκονται σειρές από ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε όσους σφαγιάστηκαν εδώ πριν από 28 χρόνια. Η οροφή είναι γεμάτη τρύπες που προκλήθηκαν από θραύσματα, αφού οι δράστες των δολοφονιών έριξαν χειροβομβίδες στο κτήριο.
Το 1994, οι εξτρεμιστές Χούτου στοχοποίησαν μετριοπαθή μέλη της εθνότητάς τους αλλά και την εθνική μειονότητα των Τούτσι, σκοτώνοντας 800.000 άτομα σε μία περίοδο περίπου τριών μηνών.
Στο υπόγειο, κάτω από την εκκλησία, που είναι σήμερα μνημείο της γενοκτονίας του 1994, τα κρανία των ανδρών Τούστι, που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, κρέμονται πάνω από το φέρετρο μιας γυναίκας από την ίδια εθνοτική ομάδα που πέθανε μετά από μια πράξη βάρβαρης σεξουαλικής βίας.
Οι εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε τέτοιες εκκλησίες και πιστεύεται ότι ήταν περισσότερα από 10.000 τα θύματα σε μόλις δύο ημέρες. Ένας ομαδικός τάφος πίσω από το κτήριο είναι ο τόπος τελευταίας ανάπαυσης περισσότερων από 45.000 ανθρώπων.
Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας έκανε σήμερα επίσκεψη στο σημείο και εμφανίστηκε συγκινημένος κατά την ξενάγηση. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου βρίσκεται στη Ρουάντα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κοινοπολιτείας αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αφότου είδε τον ομαδικό τάφο, ο 73χρονος κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων. Στο μήνυμα ανέφερε: «Θα θυμόμαστε για πάντα τις αθώες ψυχές που σκοτώθηκαν στη γενοκτονία κατά των Τούτσι τον Απρίλιο του 1994. Να είσαι δυνατή Ρουάντα. Κάρολος».
Ο πρίγκιπας, στη συνέχεια, επισκέφθηκε το χωριό Μπίο, ένα από τα οκτώ χωριά της χώρας, όπου οι επιζώντες και οι δράστες της γενοκτονίας ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Οι δράστες ζητούν δημόσια συγγνώμη για τα εγκλήματά τους, ενώ οι επιζώντες εξασκούνται στη συγχώρεση.
Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Καρόλου στη χώρα αφιερώθηκε στο να μάθει περισσότερα για τις σφαγές. Μεταξύ άλλων, συνομίλησε με τον ποδοσφαιριστή και επιζώντα Έρικ Μουράνγκα.
Την Τετάρτη, ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ρουάντα και την πρώτη κυρία και επισκέφθηκαν το Μνημείο Γενοκτονίας του Κιγκάλι και το μουσείο στο Γκισόζι, όπου έχει ταφεί 250.000 άτομα.
Ο διευθυντής του, Φρέντι Μουτάνγκα, σημείωσε πως μεταξύ όσων είναι θαμμένοι εκεί είναι και μέλη της οικογένειάς του.
«Κρυβόμουν αλλά μπορούσα ν΄ακούσω τις φωνές τους μέχρι που τελείωσαν. Επιβίωσα εγώ και η αδελφή μου, αλλά έχασε τέσσερις αδελφές» θυμήθηκε.
Με πληροφορίες από CNN